Home / EU / Rusi pomrsili Slovencima planove za Mercator

Rusi pomrsili Slovencima planove za Mercator

Ljubljana se nadala da će nakon restrukturiranja Agrokora i formiranja Fortenove grupe uspjeti vratiti Mercator u nacionalno vlasništvo, ali Moskva očito ima druge planove.

“Bodo Rusi Sloveniji izdali račun za dobre odnose“, vrišti veliki naslov u ozbiljnom, pouzdanom Delu, a tekst – ne nudeći nedvosmislen odgovor – ipak navodi na zaključak – bodo, bodo.

Slovenski premijer, komičar Marijan Šarec, otišao je, naime, u posjet Moskvi, a onda čuo nešto što nije želio čuti.

“Veliki dio razgovora dva premijera bio je posvećen ekonomskom polju. Unatoč mjerama EU protiv Rusije zbog kršenja ukrajinskog suvereniteta, Slovenija ostaje lojalni partner Rusije, posebno u gospodarskoj sferi. Rusija je na devetome mjestu među našim izvoznim partnerima i peta po vrijednosti inozemnih investicija. Dobri odnosi dviju zemalja obilježeni su s nekoliko velikih zajedničkih projekata koji i dalje ostaju otvoreni te kojima upravlja Slovensko-ruska međuvladina komisija. Ti su odnosi, međutim, teško opterećeni položajem nasukanog Agrokora, koji je sad pod pokroviteljstvom Fortenova Grupe, koju ruske državne banke kontroliraju kao najveći vjerovnici”, piše Delo.

Medvedev je razgovarao i s hrvatskim vodstvom o rješavanju problema Mercatora, ali očito nije bio previše zadovoljan rezultatima razgovora, prenosi STA. Uvjerio se je da ruski vlasnici, prije svega Sberbank, osiguravaju stabilnost poslovanja jako zadužene Fortenova grupe. “Bilo bi dobro, međutim, dogovoriti se kako postupiti”, rekao je Medvedev te pozvao Šareca da i slovenska vlada da svoj doprinos. Ove su riječi prilično zagonetne. Kako bi slovenska vlada mogla dati doprinos i u čemu bi se taj doprinos trebao sastojati? Kakvog bi posla Vlada imala u rješavanju dugova i poslovanja privatne trgovačke tvrtke, pa k tomu još tvrtke u kojoj najveći dio vlasništva imaju ruske banke?

Šira javnost je uvjerena da je Mercator integralni dio Fortenova grupe, no to baš i nije tako. Fabris Peruško, novi šef tvrtke, nedavno je u intervjuu za Jutarnji list pojasnio probleme koji su se s Mercatorom pojavili tijekom resetiranja sustava.

“Što se tiče prebacivanja imovine, implementacijom nagodbe prebačena je sva imovina starog Agrokora – osim Mercatora. Ali na tome intenzivno radimo, predali smo nadležnim tijelima EK zahtjeve što se tiče prijave koncentracije, u intenzivnoj smo komunikaciji s bankama kreditorima Mercatora i brojnim dionicima Mercatora u Sloveniji. Proces se odvija u skladu s planom i očekujem da ćemo u idućih nekoliko mjeseci i za taj zadatak, koji proizlazi iz nagodbe vjerovnika Agrokora, moći reći da je uspješno zaključen, pa privesti i konačno okončanje postupka izvanredne uprave stvarnom kraju”.

Očito je da stavljanje Agrokora pod Fortenovin krov ide s poteškoćama, sporije od očekivanja i uz aktivnu opstrukciju nekih faktora iz Slovenije na koje – takvo je stajalište zauzeo Medvedev – slovenska vlada može utjecati, ako to samo poželi. A vladinu intervenciju novinar Dela naziva naplatom računa za dobre odnose, odnosno ustupkom Slovenije Rusiji. Rusija je, naime, veliki investitor u Sloveniju, a slovenski “ujaci”, moćni patrijarsi koji djeluju iz sjene, dugo su se brinuli da Slovenija održi prijateljske odnose s Moskvom. Bila je to suradnja na obostranu korist – ali ipak je Rusija ulagala u Sloveniju, a ne Slovenija u Rusiju. I Medvedev sad traži uzvrat, koji će Ljubljani razmjerno teško pasti. No čini se da puno izbora nema, piše hrvatski Express.

Express/SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)