Home / Vijesti / Svijet / Stručnjaci upozoravaju: “Ne objavljujte fotografije svoje djece iz škole!”

Stručnjaci upozoravaju: “Ne objavljujte fotografije svoje djece iz škole!”

RODITELJI su upozoreni da ne objavljuju fotografije iz škole na društvenim mrežama.

Stručnjaci za cyber-sigurnost rekli su kako bi fotografije mogle pasti u “pogrešne ruke”. Pedofili i drugi opasni pojedinci mogu pribaviti mnoštvo osjetljivih podataka o djeci s jedne naoko nevine fotografije.

Roditelji svake godine podijele oko 1,3 milijarde fotografija svoje djece na društvenim medijima. Gotovo trećina njih objavljena je javno na profilima, a može ih pogledati bilo tko. Te slike nenamjerno navode djetetovo ime, dob, lokaciju i koju školu pohađaju.

Tvrtka za cyber-sigurnost McAfee navodi da će, usprkos strahovanju da bi pedofili mogli pristupiti slikama, 53% roditelja i dalje na internetu objavljivati informacije i fotografije o svojoj djeci.

Raj Samani, McAfeejev suradnik, rekao je, a prenosi portal The Sun: “Ako takve fotografije dođu u pogrešne ruke, one se mogu koristiti za prikupljanje osobnih podataka poput škole, punoga imena djeteta ili čak datuma rođenja kako bi se mogla kreirati slika otprilike tko su i koji su interesi djeteta, što bi moglo imati ozbiljne posljedice.”

“Fotografija može dovesti do toga da dijete bude žrtva prevare kasnije u životu, do toga da ove lako dostupne fotografije završe na web stranicama bez odobrenja. Tim slikama tada lako putem interneta može pristupiti svatko tko bi mogao koristiti podatke kao temelj za krađu identiteta ili, što je još gore, mrežni predator. Pored toga, ako se te slike dijele s označenom lokacijom ili navedenim imenom škole, lako je odrediti i lokaciju tog djeteta i otvoriti ih nezamislivim sigurnosnim rizicima izvan interneta i mreža.”

Holly Willoughby, majka troje djece, pronašla je pametan način da obilježi prvi dan u školi svog sina Chestera a da pritom nije podijelila nikakve osobne podatke.

Napisala je: “Veliki dan za Chestera sutra, prvi dan škole.”

 

Raj je dodao: “Društveni mediji su nevjerojatan alat za dijeljenje postignuća naše djece s voljenim osobama.” A ako se vaše dijete zaista dobro snašlo u školi, prirodno je da to želite objaviti na društvenim mrežama i podijeliti koliko ste ponosni. “Međutim, roditelji očito ne pridaju dovoljno pozornosti onome što objavljuju na mreži, niti emocionalnim i sigurnosnim rizicima sadržaja objavljenog na javnim računima društvenih medija.”

Ističe i da postoje zabrinutosti zbog “digitalnih otisaka” koji ostavljamo iza sebe te problemi koje bi oni mogli izazvati djeci kada odrastu./Index/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)