Home / Vijesti / BiH / Komšić i Džaferović odbili sastanak s Hanom

Komšić i Džaferović odbili sastanak s Hanom

Komesar za proširenje EU Johanes Han pozvao je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine na sastanak kako bi razgovarali o Sporazumu za formiranje vlasti ali su to hrvatski bošnjački član, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili.

Kako piše portal “Žurnal”, Komšić i Džaferović su u obavještenju Hanu napisali da “jedan sastanak neće promijeniti ništa”.

Takoće, kažu da se nadaju da će Han iskoristiti svoj uticaj kako bi ubijedio srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da pristane na kompromisno rješenje u vezi sa slanjem ANP-a odnosno Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

 

Han je u toku dana pozvao na hitno formiranje vlasti na nivou BiH kako bi se otkočio evropski put BiH i istakao da zastoj podriva očekivanja građana.

Ranije su iz Evropske unije poručili Predsjedništvu da Godišnji nacionalni plan (ANP), na kojem Džaferović i Komšić insistiraju, ne bi trebao da bude preduslov za formiranje Savjeta ministara BiH, s čim se složila i Ruska Federacija.

Podsjećamo, prije tačno mjesec dana, lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, potpisali su Sporazum sa principima formiranja vlasti na nivou BiH, koji je trebalo da do danas bude sproveden, jer je u Sporazumu navedeno da on važi 30 dana od dana potpisivanja.

Međutim, Predsjedništvo BiH i mjesec dana nakon potpisivanja pomenutog Sporazuma nije izabralo mandatara za Savjet ministara, te do sprovođenja ovog dokumenta u djelo nije došlo. Kandidat za mandatara za Savjet ministara bio je Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija Republike Srpske./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Poginuo legendarni Kobi Brajant

Jedan od najvećih košarkaša 21. vijeka Kobi Brajant navodno je poginuo u padu helikoptera u …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)