Home / Vijesti / BiH / BiH ćuti, Hrvatska demantuje navode o 18 migranata

BiH ćuti, Hrvatska demantuje navode o 18 migranata

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izjasniće se o slučaju 18 povrijeđenih migranata koji su pronađeni u Velikoj Kladuši i navodima o upadu Granične policije Hrvatske na teritoriju BiH tek nakon što dobije izvještaje nadležnih agencija.

Kako navodi taj portal, prema nezvaničnim informacijama, pripadnici Granične policije Hrvatske nezakonito su prebacili na teritoriju BiH povrijeđene migrante koji su se, nakon što su ih uočili pripadnici Granične policije BiH, povukli na teritoriju susjedne zemlje.

Informacije o dešavanjima u vezi sa 18 migranata nemoguće je dobiti od bosanskohercegovačkih institucija s obzirom na to da je Tužilaštvo BiH zabranilo bezbjednosnim agencijama da medijima daju bilo kakve informacije.

Institucije Hrvatske još juče su se oglasile saopštenjem u kojem se navodi da su hrvatski policijski službenici na području Bihaća u odvojenim grupama zatekli 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska granice, koji su od te namjere odvraćeni.

Granična policija Hrvatske nije precizirala da li su migranti u tom trenutku već bili na teritoriji Hrvatske i ukoliko jesu, kako su vraćeni na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o saradnji u predaji i prihvatu osoba kod kojih je boravak nezakonit jasno definiše proces predaje i prihvata migranata i on nikako ne znači da policajci iz Hrvatske imaju pravo da samoinicijativno ulaze na teritoriju BiH i da prebacuju migrante, navodi Klix.ba.

Portal ukazuje da je posebno zanimljiv dio saopštenja za Granične policije Hrvatske u kojem navode da na osobama “nisu bile vidljive povrede niti je iko zatražio ljekarsku pomoć”.

Time je, navodi portal, potvrđeno da su migranti bili na teritoriji Hrvatske ili da su hrvatski policajci u trenutku otkrivanja ipak upali na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Na ponovljeni upit o dešavanjima u Velikoj Kladuši Klix.ba je iz Tužilaštva BiH dobio odgovor identičan jučerašnjem, koji glasi: “Tužilaštvo BiH je informisano i zajedno s agencijama za sprovođenje zakona preduzima aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. Dok aktivnosti traju, više informacija u ovom trenutku ne možemo da dajemo”./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Stanarine u nekim velikim njemačkim gradovima počele padati, München najskuplji

Stanarine za iznajmljene stanove u većim njemačkim gradovima su u posljednjem kvartalu prošle godine prestale …

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)