Home / EU / Slovenija jača nadzor granice sa Hrvatskom zbog migranata

Slovenija jača nadzor granice sa Hrvatskom zbog migranata

Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je danas jačanje kontrole “zelene granice” sa Hrvatskom zbog nešto povećanih tokova ilegalnih migracija, posebno prema Italiji, zbog čega su početkom meseca na granici s tom zemljom uvedene i zajedničke patrole slovenačke i italijanske policije.

Šarec je tim povodom razgovarao sa Emilom Rojcem, načelnikom pogranične opštine Ilirska Bistrica, kroz koju prolazi jedan dio ilegalnih migranata tzv. balkanskom rutom prema Italiji.

Slovenački premijer je rekao da razume zabrinutost tamošnjeg stanovništva zbog povećanja ilegalnih prelaza, ali i da smatra da se ti problemi ponekad preuveličavaju iz političkih razloga.

“Uz granicu s Hrvatskom već je povećan broj policajaca, a biće povećan i broj vojnika koji im u tome pomažu”, kazao je Šarec.

On je naveo da je naglasak na povećanju tehničkih sredstava za onemogućavanje ilegalnih migracija, precizirajući da se radi o kontroli granice bespilotnim letjelicama (dronovima) i da je u toku javni konkurs za kupovinu 40-ak kilometara panelnih ograda.

Slovenačka policija, prema rečima Šareca, uspešno suzbija ilegalne migracije, sarađujući u tome i sa Italijom i sa zemljama na balkanskoj ruti, a da su glavni problem s kojim se Slovenija suočava krijumčari koji organizuju ilegalne prielaze i na tome zarađuju.

“Ključ za ovaj problem je da ih uhvatimo i ‘isključimo iz prometa'”, rekao je on poslije razgovora sa lokalnim zvaničnicima u Ilirskoj Bistrici, prenela je Hina.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar je rekao da je Slovenija od oko 5.000 privedenih migranata u ovoj godini, više od polovine vratila u Hrvatsku. Naveo je i da je uhvaćeno i oko 130 organizatora ilegalnih prelaza i njihovih pomagača.

Među njima, kako je dodao, većina su strani državljani, ali ima i Slovenaca, pri čemu je zarada koju na tome ostvaruju velika.

Poklukar je rekao da se migrantima za put od Grčke do Italije naplaćuje od 5.000 do 7.000 evra “po glavi”, a samo za prelaz hrvatsko-slovenačke granice od 100 do 300 evra, kazao je Poklukar./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Fadil Novalić i Tijana Ajfon istovremeno na sudu BiH

Sinoć održano maratonsko ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u predmetu nazvanom “Fadil Novalić i …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)