Home / Ličnosti / Tramp proslavu Dana nezavisnosti nazvao “Šou života”

Tramp proslavu Dana nezavisnosti nazvao “Šou života”

Američki predsjednik Donald Tramp bio je domaćin proslave Dana nezavisnosti u Vašingtonu, tokom koje je odao počast vojsci, što su njegove pristalice pozdravile, dok su ga protivnici kritikovali zbog toga što je sebe stavio u centar pažnje na dan praznika koji je posvećen jedinstvu.

Obraćajući se ispred spomenika podignutog u čast Abrahama Linkolna, Tramp je priču o Americi nazvao “najvećim političkim putovanjem u ljudskoj istoriji” i tokom programa, koji su obilježile patriotske teme, pozvao Amerikance da ostanu “vjerni našem cilju”.

U jednom trenutku, Tramp je čak obećao da će Amerikanci uskoro okačiti svoju zastavu na Marsu što, primećuje AP, teško da će biti postignuto do kasnih 2020-ih, ako i tada.

Tramp je ceremoniju, čije bio domaćin, nazvao “Šou života”.

Dok su americki predsednici u prošlosti tradicionalno ostajali po strani i posmatrali Amerikance kako obilježavaju godišnjicu sticanja nezavisnosti na svoj način, on je direktno preuzeo rukovođenje proslavom, navodi Glas Amerike.

Istoriju SAD, Tramp je nazvao “epom o velikoj naciji, čiji je narod rizikovao sve za ono što zna da je ispravno i ono što zna da je istina”.

Umjesto da priča o stvarima koje prave podjele medu Amerikancima, Tramp je pričao o onome što ih ujedinjuje.

“Dok se skupljamo ovde, ove večeri, i radujemo slobodi, sećamo se da delimo jedno istinski izuzetno naslede. Zajedno, mi smo jedna od najboljih priča ikad ispričanih”, rekao je Tramp.

On je dodao da Amerikanci vole svoju slobodu i poručio da im je niko nikad neće oduzeti.

“Naša nacija je danas snažnija nego što je ikad bila”, rekao je on.

Tramp je odao posebno priznanje svakom od rodova američke vojske i pozvao mlade Amerikance da razmotre da od služenja u vojci naprave karijeru.

Najveći dio centralne proslave 243. godišnjice Dana nezavisnosti SAD organizovan je na Nacionalnom molu, području između zgrade Kongresa i spomenika Džordžu Vašingtonu, osnivaču SAD i prvom američkom predsedniku.

Trampov govor su iz prvih redova pratili njegova porodica i bliski saradnici, članovi administracije, vojske i svi oni kojima je Bijela kuća dala VIP karte za taj događaj.

Manifestacija se tradicionalno završila vatrometom, koji je Tramp najavio kao najduži i najspektakularniji u istoriji.

Glas Amerike ističe da se očekuje da će troškovi proslave, uključujući i pripreme za događaj, održan u četvrtak uveče, iznositi nekoliko stotina miliona dolara.

Paralelno sa proslavom koju je organizovao Donald Tramp, na Kapitol hilu je održan tradicionalni koncert, ali i protesti ženske antirantne organizacije Code Pink.

Dan nezavisnosti ili obilježavanje Četvrtog jula, državni je praznik koji slavi donošenje Američke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije. /NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Danska premijerka pretučena u Kopenhagenu

Danska premijerka Mette Frederiksen napadnuta je na ulici u starom dijelu Kopenhagena, izvijestila je danska …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)