Home / After Work / Danas je prvi dan ljeta

Danas je prvi dan ljeta

Ljeto je jedno od četiri godišnja doba i najtoplije je od njih. Na sjevernoj polutki traje otprilike od 20. lipnja do 23. rujna. Na južnoj polutki traje od oko 20. prosinca do oko 21. ožujka. Po konvenciji ljeto na sjevernoj Zemljinoj polutki traje dio lipnja, cijeli srpanj, kolovoz i dio rujna, a na južnoj Zemljinoj polutki dio prosinca, cijeli siječanj, veljača i dio ožujka.

Ljeto službeno počinje na današnji dan u 16 sati i 54 minute i trajat će do 23. rujna u 8 sati i 50 minuta

Na dan početka ljeta, takozvanu dugodnevnicu (ljetnji solsticij) dan je najduži, a noć najkraća. Ispraćaj Sunca 21. lipnja i njegov doček u zoru idućeg dana središnji su događaji vezani uz ljetni solsticij. Paljenje krijesa u čast Sunca običaj je kojeg baštini čitav europski kontinent. Jedna od zanimljivijih solsticijskih svečanosti odvija se u Stonehengeu u Velikoj Britaniji, gdje se svake godine okupi velik broj znatiželjnika i poštovatelja druida.

Stonhenge je megalitski spomenik jer je građen od golemih kamenih blokova, a do danas nije otkriveno čemu je služio. Arheolozi pretpostavljaju da su to bile obredne ili vjerske svrhe.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)