Home / EU / Hofer imenovan za novog šefa FPO

Hofer imenovan za novog šefa FPO

Ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer imenovan je večeras na sjednici Predsjedništva Slobodarske partije Austrije (FPO) za novog lidera stranke.

Hofer je preuzeo vođstvo FPO, nakon što je Hajnc Kristijan Štrahe, zbog afere oko video snimka na kojem obećava jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci, podnio ostavku na sve funkcije.

Na idućoj sjednici nadležnih tijela stranke, koja će biti održana poslije izbora za Evropski parlament, odluka Predsjedništva biće formalno potvrđeno, navedeno je u saopštenju.

Na toj sjednici, kako je najavljeno, biće riješena i sva ostala personalna pitanja u cilju budućnosti FPO.

Blagovremeno pred parlamentarne izbore biće organizovana vanredna skupština stranke.

U saopštenju se najavljuje i da će, ako koalicioni partner u austrijskoj vladi Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, bude smijenila Herberta Kikla sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, svi članovi vlade iz redova slobodaraca podnijeti ostavku.

Sve odluke u Predsjedništvu, kako se ističe, donijete su jedinstveno, a Štraheu je iskazana zahvalnost za dugogodišnji rad.

“FPO ulazi složno u naredne parlamentarne izbore. Ja ću u okviru svoje nove odgovornosti učiniti sve da ostvarimo dobar rezultat na izborima dosljednim radom FPO u interesu naše domovine”, naglasio je Hofer.

U video poruci, objavljenoj na društvenim mrežama, Hofer je istakao da se riječi koje su pale na video snimcima, na kojima su Štrahe i doskorašnji potpredsjednik FPO Johan Gudenus, neoprostive, zbog čega su se oni i povukli, kako bi omogućili dalji rad FPO u vladi na dobrobiti zemlje.

FPO je, kako je podsjetio, puno uradila u protekle dvije godine za Austriju, prije svega je jasno ukazala da se ne smije ponoviti 2015. kada je postojala nekontrolisana migracija.

“OVP je pored ostavki Štrahea I Gudenusa, htjela da skine i Kikla, ali ja to nisam mogao da prihvatim, jer je upravo on osoba koja je posebno pazila da nemamo nekontrolisanu migraciju u Austriji”, kazao je Hofer.

On je istakao da će učiniti sve da FPO ostane snažna partija bilo u vladi ili opoziciji, jer je, kako dodaje, moguće sa oba nivoa pozitivno uticati na razvoj zemlje.

Hofer je jedan od najuspješnijih političara FPO u bliskoj prošlosti, jer je na prošlim predsjedničkim izborima ušao u drugi krug glasanja i tijesno izgubio od aktuelnog predsjednika Aleksandera van der Belena.

Nakon predsjedničkih izbora u više navrata je pominjano da bi on mogao svrgnuti Štrahea, ali Hofer to nije želio, već je jasno rekao da namjerava da se kandiduje na idućim izborima za predsejdnika Austrije./NN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)