Home / Ličnosti / Da li je ovo kraj Huaweija?Donald Trump proglasio ekonomsko izvanredno stanje. Što ako imate taj mobitel?

Da li je ovo kraj Huaweija?Donald Trump proglasio ekonomsko izvanredno stanje. Što ako imate taj mobitel?

AMERIČKI predsjednik Donald Trump je proglasio “izvanredno stanje u zemlji” kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu.

Trumpova zabrana temeljena na optužbama za špijuniranje i kineski odgovor.

Trump je u jeku napetosti s Pekingom donio uredbu koja je zapravo bila očekivana, a ponajprije pogađa veliku kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei koja je odavno meta američkih vlasti, ali i vlasti u zemljama koje su američki saveznici, a sve pod optužbama za špijuniranje.

Reagirala je danas i Kina koja je poručila da će zaštititi svoje tvrtke od “nepoštenog” pristupa SAD-a, istovremeno šaljući poruku stranim tvrtkama u Kini da se ne moraju brinuti sve dok u Kini posluju na zakonit način. Od SAD-a su zatražili da okončaju svoj “pogrešan pristup”, a najavili su i odgovor.

“Ako se prema kineskim kompanijama postupa na nepošten način, kineska strana nedvojbeno ima snage poduzeti neophodne mjere kako bi zaštitila sva zakonita prava”, kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

Kulminacija rata koji se vodi protiv Huaweija

Ovo je svojevrsna kulminacija rata koji se vodi primarno protiv Huaweija. Taj rat ne vodi samo SAD, nego i dio njegovih zapadnih saveznika, no predvodnik cijele priče su upravo Sjedinjene Američke Države.

Trumpovo proglašenje izvanrednog stanja i zabrane tehnoloških proizvoda koje SAD smatra opasnima, odnosno neprijateljskima, ne bi se u skorije vrijeme trebala odlaziti na potrošače, korisnike mobilnih telefona, zaključuje Business Insider.

Akt koji je donio Trump je namjerno sročen vrlo široko, ali je vrlo lako zaključiti kako je usmjeren protiv Kine i njene najveće tehnološke kompanije Huawei.

Vrlo je vjerojatno, iako to još uvijek nije potpuno jasno, da će se zabrana odnositi na opremu koju kupuju telekomunikacijske kompanije, a ne na potrošačke proizvode, poput mobilnih telefona. Gotovo je sigurno da SAD neće nametnuti zabranu za uređaje američkih kompanija, među kojima je najzgodnije spomenuti Appleove iPhone, koji se proizvode upravo u Kini. No još uvijek nije jasno ni kada će zabrana stupiti na snagu, ni što će sve točno obuhvaćati.

Kako je počela cijela priča?

Cijela je priča započela oko zabrane Huaweijeve telekomunikacijske opreme, a ovo se gotovo u pravilu odnosi na njihovu opremu za izgradnju 5G mobilne mreže što je proces koji se upravo odvija u zapadnim zemljama.

Sve se aktualiziralo prije nekoliko mjeseci kada su vlasti niza razvijenih zemalja izrazile skepsu prema Huaweiju, a neke i zabranile tom kineskom tehnološkom divu da sa svojom infrastrukturom sudjeluje u izgradnji 5G mreže.

No nakon Trumpove dramatične odluke mnogi se korisnici Huaweijevih uređaja, prvenstveno oni u SAD-u, ali i širom svijeta, s razlogom pitaju kako će se to odraziti na njih? Odgovor je sljedeći: zasad, najvjerojatnije, nikako. No stvari ipak nisu toliko jednostavne.

Zasad se zabrana ne bi trebala odraziti na korisnike. No stvari ipak nisu toliko jednostavne

U SAD-u se Huaweijevi mobiteli ni dosad nisu mogli kupiti preko američkih mobilnih operatera, nego isključivo preko drugih dobavljača. Ova odluka znači da Amerikanci nisu ništa bliže otvorenijem tržištu kada je u pitanju Huawei nego upravo suprotno.

Još uvijek je prilično nejasno može li se Trumpova zabrana odnositi i na mobilne telefone. Ne spominju se ni zemlje čije telekomunikacijske proizvode obuhvaća zabrana, iako je posve jasno da je na udaru Huawei. Pretpostavlja se da će zabrana obuhvaćati širok raspon tehnoloških proizvoda koji su dizajnirani, razvijeni, proizvedeni ili kontrolirani od strane stranih subjekata, kako stoji u Trumpovom propisu. Jasno, formalno se zabrana odnosi na proizvode za koje SAD procijeni da predstavljaju rizik.

Odluku o zabrani trebao bi donijeti tajnik za trgovinu Wilbur Ross nakon konzultacija s drugim dužnosnicima, poput glavnog državnog odvjetnika, predstavnika za trgovinu, i tajnika države, obrane, riznice i domovinske sigurnosti.

Mnoge nedoumice oko zabrane

Pretpostavlja se da će se zabraniti Huaweijeva mrežna oprema i nije vjerojatno da bi se zabrana odnosila na potrošačke proizvode. Službeno, zabrana stupa na snagu odmah, no moglo bi potrajati i do pet mjeseci do pune primjene. Na što god se točno bude odnosila zabrana, ne odnosi se na prethodno kupljene proizvode pa ne treba očekivati da bi se od kompanija ili korisnika tražilo da vrate takvu opremu.

Uz mnoge nejasnoće oko Trumpove zabrane, još uvijek nije ni jasno kako će se ona odraziti na razvoj 5G mreže u SAD-u.

No zna se da Huawei ovakvih problema nema u Hrvatskoj. Prilikom nedavnog posjeta kineskog premijera Li Keqianga, Hrvatska je s Huaweijem potpisala memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije i digitalne transformacije.

Nikakvi novi problemi zasad se ne očekuju ni za američke, a pogotovo ne za hrvatske korisnike Huaweija. No ne znači da će tako i ostati

S obzirom na to da se zasad ne očekuju novi problemi ni za američke korisnike Huaweija, nikakvih problema ne bi trebali imati ni vlasnici Huawei mobitela i drugih uređaja te kompanije u Hrvatskoj, a riječ je o sve popularnijem brendu u našoj zemlji, prvenstveno kada je riječ o mobilnim telefonima.

No ako se američki rat, ali i rat njihovih saveznika protiv Huaweija nastavi i dođe do razine da će posljedice te zabrane osjetiti i obični korisnici, onda bi problemi mogli nastupiti i u zemljama Europske unije. Dosad su, treba napomenuti, zemlje unutar EU-a zabrane Huaweijeve opreme donosile individualno, i nikakva odluka protiv Huaweija nije donesena na razini Europske unije.

Informatički stručnjak Lucijan Carić za Index je ipak potvrdio kako je moguće da se počnu zabranjivati i Huaweijevi proizvodi namijenjeni potrošačima, a ne samo telekomunikacijskim kompanijama. Riječ je, naravno o Huawei mobitelima.

Informatički stručnjak: Naravno da je moguća zabrana Huawei mobitela

“Moguće je, kako da ne. To teško da će proći bez nekog ekonomskog odgovora. Blamaža je tim veća ako se ispostavi da je riječ o neistinama. Iz onog što sam pratio nisam vidio da su se podastrijeli bilo kakvi dokazi protiv Huaweija koji bi pokazali da oni rade bilo što bi činilo rizik za korisnike. Kad se radi o SAD-u, to je princip ‘rugala se sova sjenici’, jer iz onoga što je iscurilo kad je Snowden pobjegao i kad je Wikileaks objavio to što je objavio, vidi se da je SAD šampion špijuniranja”, rekao je Carić.

Iznio je i svoja predviđanja onoga što će se dalje događati u ratu zapadnog svijeta protiv Kine i Huaweija.

Što će se dalje događati?

“Ono što će se desiti je da Kina uvede obrnute mjere, da uvedu to za američke kompanije, a kada je riječ o mobitelima, ovdje primarno govorimo o Appleu. Onda bi trebao Apple pogledati koliko se njihovih uređaja proda u Kini i koliko se Huaweijevih uređaja proda u SAD-u. Onda će vrlo brzo vidjeti da se to ne isplati. Najvjerojatnije će se uvesti recipročne mjere od strane Kine, no treba naglasiti  da to nisu jedina tržišta na svijetu, cijeli SAD i EU imaju manje stanovnika od Kine ili Indije. Ne čini mi se da je to nekakav tehnološki rat u koji se isplati ući ako nemate dokaze da se događaju stvari koje su izvan legalnog. Poznato je da su Facebook i Google snimali što se događa oko telefona, da su uzimali podatke, tako da, ako se kreće u nekakav rat, prvo bi trebalo pogledati što rade oni koji su u tvojem dvorištu”, kazao je informatički stručnjak Carić.

“SAD bi prvo trebao pogledati u svoje dvorište”

Smatra kako je bojazan za privatnost u današnje vrijeme besmislena.

“Onaj tko će se bojati za svoju privatnost, prvo treba maknuti Google i Facebook, a onda razmišljati koji će mobilni telefon koristiti. U pravilu, kad bi se otkrilo da neki proizvođač ugrađuje špijunski softver, to bi iste sekunde značilo njegov kraj i ne vidim zašto bi si netko to dozvolio. Praktično teoretski se svaki mobitel može osposobiti da bude špijunski uređaj, to bi bilo teško kazneno djelo, i ponavljam, njegov kraj kompanije koja bi to radila jer više nitko ne bi kupovao njihove uređaje”.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)