Home / Vijesti / BiH / Medicinari kreću u generalni štrajk

Medicinari kreću u generalni štrajk

Nezavisni strukovni sindikat zaposlenika u zdravstvu Unsko-sanskog kantona donio je odluku da se krene u pripremu i organizaciju generalnog štrajka, s obzirom na to da su tromjesečni pregovori s Vladom USK o njihovim zahtjevima okončani neuspjehom.

Inače, radi se o sindikatu koji okuplja sve medicinske radnike u ovome kantonu, izuzev ljekara i stomatologa, koji su organizovani u sopstveni sindikat.

Mirsad Muhamedagić, predsjednik pomenutog sindikata, kaže kako su u proteklom periodu tokom pregovora s Vladom USK dogovorili povećanje vrijednosti boda i koeficijenta za obračun ličnih dohodaka.

“Kada smo sve dogovorili s Nerminom Ćemalović, ministricom zdravstva, politički moćnici koji upravljaju ovom vladom izvršili su pritisak i odustalo se od dogovora. Ne preostaje nam ništa drugo već da obavimo pripreme i odredimo termin za početak generalnog štrajka”, istakao je Muhamedagić.

Također, u ovom sindikatu su ogorčeni i time što je Vlada USK ranije udovoljila zahtjevima Sindikata ljekara i stomatologa, koji su bili u generalnom štrajku, i povećala im lične dohotke.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK, istakla je kako bi za traženo povećanje ličnih dohodaka medicinskim radnicima na godišnjem nivou trebalo izdvojiti pet miliona maraka.

“U razgovoru sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja USK informisana sam da tih sredstava jednostavno nema i da se najviše može izdvojiti 1,5 miliona maraka. Kada bismo ispoštovali zahtjeve sindikata, ugrozili bismo finansijsko poslovanje zdravstvenih ustanova i sistem u cjelini”, kazala je Ćemalovićeva.

Inače, ovo nije jedina prijetnja štrajkom s kojom se suočavaju vlasti u ovom kantonu, nakon što je Sindikat policije USK za utorak zakazao dvosatni štrajk upozorenja./ZlatanČekić/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

UHAPŠENI Fahrudin Solak i Fikret Hodžić

Nakon što su Fikret Hodžić, direktor “Srebrene maline” i Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)