Home / Vijesti / BiH / SDA i DF već počeli razgovore o formiranju vlasti

SDA i DF već počeli razgovore o formiranju vlasti

SDA je započela intenzivne razgovore sa DF-om u vezi s ulaskom u vlast na nivou BiH i FBiH, a na istu temu pregovara i sa SBB-om.

Kako “Nezavisne” saznaju, u toku je intenzivna komunikacija SDA i DF-a, za šta su zaduženi generalni sekretari ovih partija Halid Genjac i Zlatko Miletić. Istovremeno, SDA na drugom kolosijeku pregovara sa SBB-om, a za to je zadužen Šefik Džaferović, potpredsjednik najjače bošnjačke stranke i član Predsjedništva BiH.

Da SDA razgovara sa SBB-om potvrdio je i lider ove stranke Fahrudin Radončić, koji je rekao da je Džaferović predložio sastanak u Predsjedništvu BiH i ideju da SBB razmotri opciju da uđe u vlast.

“Međutim, s obzirom na to da SDA i DF imaju dovoljno mandata za državni i federalni nivo vlasti (zajedno sa HDZ-om i SNSD-om), mi ne vidimo potrebu da SBB participira u tome. Inače, razgovor je bio vrlo korektan i konstruktivan”, kazao je Radončić.

Delegacije SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH trebalo bi da u sedmici koja je pred nama nastave razgovore o konstituisanju vlasti na nivou BiH. Ovo su sami najavili i lideri SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik.

Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH, rekao je u petak “Nezavisnim” da su razgovori otvoreni i da će biti nastavljeni naredne sedmice.

“Datum nismo precizirali, ali će sastanak biti. Jasno je da moramo raditi i dogovoriti se, to je poruka i međunarodne zajednice, koja je jasno poručila da nema razgovora o kandidatskom statusu dok ne formiramo vlast na nivou institucija BiH”, kaže Košarac.

Ponovio je stav da SNSD ne želi i neće da se miješa u to koje će stranke, pored SDA, predstavljati Bošnjake u državnim institucijama vlasti, ali i upozorio da uvlačenje Željka Komšića i njegove stranke DF u priču u vezi s formiranjem Vijeća ministara teško može donijeti bilo šta dobro.

Međutim, formiranje vlasti na nivou BiH neće biti lako jer HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nisu raspoložene da vlast dijele sa DF-om i njenim liderom Komšićem. Iako su iz HDZ-a BiH danima mudro šutjeli o najnovijem obratu na bh. političkoj sceni, Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu BiH, kaže da su za njega lično Komšić i DF neprihvatljivi kao partneri.

“Iako još nema zvaničnog stava HDZ-a, potpuno je jasno da je Komšić neprihvatljiv toj stranci. Što se nas tiče, Komšić može predstavljati samo bošnjačku stranu i samo iz te kvote može eventualno participirati u Savjetu ministara BiH i drugim zajedničkim institucijama vlasti. Nećemo dozvoliti nikakve kvazigrađanske podvale koje Komšić i SDA mogu smisliti, niti ćemo dozvoliti da Srbe u zajedničkim institucijama predstavlja bilo ko osim stranaka koje će činiti reprezentaciju Republike Srpske u Sarajevu”, zaključio je Košarac./NNMirsada Lingo Demirović/

 

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Na misi u Frankfurtu zarazilo se 107 osoba

Najmanje 107 ljudi zarazilo se koronavirusom na misi u baptističkoj zajednici u Frankfurtu, objavio je …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)