Home / Vijesti / BiH / EU konačno ukida pomeranje kazaljki na satu

EU konačno ukida pomeranje kazaljki na satu

Praksa pomeranja kazaljki na satu nekada je bila opravdavana ekonomskim razlozima, jer se smatralo da će se produženjem dana uštedeti energija.

Ipak, poslednjih godina se sve više diskutovalo o tome koliko je ona postala nepraktična i suvišna, a kao jedan od glavnih razloga za njeno ukidanje navodile su se zdravstvene tegobe koje pomeranje kazaljki na satu može da ima na ljude i šok koji izaziva u organizmu.

Rusija je pomeranje računanja vremena ukinula još 2011. godine, a sada je i Evropska unija zvanično odlučila. Iako će se pomeranjem kazaljki na satu u nedelju preći na letnje računanje vremena, sve zemlje članice će do 2021. prestati sa ovom praksom. Istraživanje Evropske komisije, koje je uključilo 4,6 miliona Evropljana, pokazalo je da je 84% njih bilo za ukidanje. Ipak, svaka od zemalja članica će morati da odluči da li će zadržati letnje ili zimsko računanje vremena, a preporuka Evropskog parlamenta je da bi susedne zemlje trebalo da se međusobno usklade, kako bi omogućile normalno funkcionisanje jedinstvenog tržišta EU./travel.rs/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)