Home / Vijesti / BiH / PARLAMENT FBIH :Poslanici prihvatili objedinjavanje zaključaka o boračkom zakonu

PARLAMENT FBIH :Poslanici prihvatili objedinjavanje zaključaka o boračkom zakonu

Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio većinom glasova Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, većinom glasova je odobrio i dodatni zaključak.

Predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Elvir Karajbić u nastavku današnje sjednice pročitao je zaključke koje su predložili klubovi poslanika u vezi sa zakonom o pravima demobilisanih porodica i članova njihovih porodica.

Podsjećamo, klubovi poslanika SDP-a BiH, DF-GS i Naše stranke predložiti su zaključak kojim se traži da u roku od 30 dana predstavnici svih političkih subjekata koji participiraju u Predstavničkom domu FBiH, predstavnici resornog federalnog ministarstva, predstavnici koordinacije boraca i kampa boraca zajedno sa Odborom za boračka pitanja Predstavničkog doma FBiH usaglase Prijedlog teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Zaključkom koji predlažu klubovi poslanika SBB, SDA, HDZ BiH, PDA i A-SDA zadužuje se Vlada FBiH da u roku od 30 dana izradi Prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koji će biti provodiv, te isti uputi u parlamentarnu proceduru.

Predsjedavajući Karajbić potom je predložio da se dva zaključka poslaničkih klubova objedinje u jednistveni zaključak: Zadužuje se Vlada FBiH da u roku od 30 zajedno sa predstavnicima koordinacije boraca i kampa boraca, te Odborom za boračka pitanja Predstavničkog doma FBiH usaglasi Prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji će biti provodiv, te isti uputi u parmamentarnu proceduru.

Ovaj zaključak je usvojen, jer su ga podržala 76 poslanika, dok je jedan bio suzdržan i jedan protiv.

Poslanik SDP-a BiH Damir Mašić rekao je politički subjekti koji nisu zastupljeni u Odboru za boračka pitanja, a žele da učestvuju u izradi zakona, mogu da se priključe i delegiraju po jednog člana u tu grupu. Njegov prijedlog je prihvaćen.

Borci negoduju

Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, osim što je bio tema današnje prve redovne sjednice u novom mandatu Zastupničkog doma, bio je povod i za okupljanje više stotina demobilisanih branitelja ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta i gdje se odvija ova sjednica.

Borci su čekali ishod te tačke dnevnog reda institirajući da budućim zakonom budu riješena tri njihova zahtjeva – uspostava mjesečnog novčanog dodatka demobilisanim borcima koji od završetka rata naovamo nisu dobili nikakve slične prinadležnosti po osnovu učešća u ratu, zatim uspostava jedinstvenog registra boraca i prestanak finansiranja boračkih udruženja kojih trenutno u Federaciji BiH ima u izuzetno velikom broju.

Predlagač zakona je klub zastupnika Demokratske fronte – Građanskog saveza (DF-GS). Oni su zahtijevali odlučivanje po skraćenom postupku, ali je većinskom voljom ostalih članova Doma, ova procedura značajno usporena i tekst je vraćen u redovni postupak, u formu nacrta. U ovom slučaju to znači da će, prije eventualnog konačnog donošenja, zakon prvo proći dvomjesečnu javnu raspravu, a potom opet biti na dnevnom redu Predstavničkog doma, potom i Doma naroda.

Zbog ovog proceduralnog usporavanja su negodovali predlagači, dok su predstavnici okupljenih branilaca, kojima je data riječ i za skupštinskom govornicom, poručili da demobilisani borci iščekuju donošenje zakona što prije jer sve više umiru te kao nezaposleni, žive na ivici egzistencije.

Iz Federalne vlade, odnosno resornog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, već na početku sjednice je predočeno da je zakon neprovodiv u predloženoj formi i da je bolje biti iskren prema borcima pa predložiti provodivo rješenje.

Po izglasavanju navedenog dodatnog zaključka, sjednica Zastupničkog doma je nastavljena narednim tačkama dnevnog reda.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)