Home / Vijesti / BiH / NEKAD SU BILI NEZAOBILAZNI: Fiksni telefon više ne zvoni u 200.000 kuća, u RAK-u kažu…

NEKAD SU BILI NEZAOBILAZNI: Fiksni telefon više ne zvoni u 200.000 kuća, u RAK-u kažu…

Mlađe generacije fiksne telefone gotovo da i ne koriste, ali i kod onih malo starijih skoro da izlazi iz upotrebe

Fiksni telefoni sve više odlaze u zaborav, što dokazuje i činjenica da je broj pretplatnika ove vrste telefonije posljednjih osam godina smanjen za više od 200.000.

“Broj pretplatničkih linija fiksne telefonske mreže u BiH u 2011. godini iznosio je 955.937. Taj broj se svake godine smanjivao, tako da je do 2018. broj pretplatnika bio manji za 204.801”, potvrđeno je u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH (RAK).

Dodaju da je primijećen porast prihoda od internet usluga, te da je i upotreba mobilnih telefona znatno uticala na to da se broj pretplatnika fiksne telefonije svake godine smanjuje.

Mlađe generacije fiksne telefone gotovo da i ne koriste, ali i kod onih malo starijih skoro da izlazi iz upotrebe. Mobilni telefoni, ali i društvene mreže uticali su na to da fiksni telefoni polako odlaze u istoriju.

“U kući imam fiksni telefon, ali ga ne koristim. Sve pozive obavljam preko mobilnog telefona, dok najviše koristim društvene mreže. Kada zazvoni fiksni telefon, onda znam da zovu baka i djed”, kazala je Banjalučanka Milijana M.

Stariji građani kažu da su fiksni telefoni nekad bili nezaobilazni te da je svako domaćinstvo imalo po jedan primjerak u kući, kao i da se sva komunikacija na daljinu odvijala preko njega ili pisama, koja su slali putem pošte.

“Fiksni telefon gotovo da ne koristim, ali sjećam se perioda kada su on i telefonska govornica mnogo više bili u upotrebi. Kad vidim fiksni telefon hvata me nostalgija. Tada nije bilo kao danas da se u svakom momentu možeš nekome javiti”, priča nam pedesetogodišnji Dragan R. iz Sarajeva.

Dodaje da su tada mnogo više poštovali taj aparat i mogućnost koju im je pružao – da se čuju sa bliskim ljudima koji su udaljeni od njih.

“U današnje vrijeme komunikacija je dostigla taj nivo da u svakom momentu možemo biti u kontaktu sa dragim ljudima, ali manje cijenimo tu privilegiju”, zaključio je ovaj Sarajlija.

Fiksni telefoni se i dalje koriste, ali najviše u firmama gdje je njihova upotreba i u današnje vrijeme neophodna, jer se dio komunikacije sa poslovnim saradnicima i dalje obavlja na ovaj način.

(NN/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)