Home / Vijesti / BiH / Provjeriti diplome svih u javnom sektoru

Provjeriti diplome svih u javnom sektoru

Ministarstvo obrazovanja USK pokrenuće inicijativu o provjeri diploma svih osoba koje su zaposlene u javnom sektoru na području ovog kantona, potvrdio je resorni ministar Damir Omerdić.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa će biti upućena Skupštini USK, koja će potom o svemu odlučivati.

“Inicijativa će se odnositi na to da se provjere sve diplome budžetskih korisnika i Skupština će potom odlučivati o ovoj inicijativi i o tome na koji način je provesti u praksi”, kazao je Omerdić.

Također, on je potvrdio kako će se u narednom periodu prečešljati sve ustanove u ovom kantonu koje se bave obrazovanjem i prekvalifikacijom odraslih osoba, kako bi se uvelo više reda i kontrole u toj oblasti.

Najavio je i izmjenu važećih zakonskih propisa kojima se reguliše njihov rad, kako bi se što više suzio prostor za manipulacije i nepravilnosti.

Unsko-sanski kanton je prvi u Federaciji BiH donio Zakon o obrazovanju odraslih osoba, a trenutno u ovom kantonu djeluje 40 ustanova koje vrše kvalifikacije i prekvalifikacije za različita zanimanja. Procjenjuje se kako je u protekle četiri godine kroz te ustanove prošlo više od 8.000 osoba, a jedan od najvećih nedostataka je nepostojanje jedinstvenog informatičkog sistema za praćenje njihovog rada. Uprava za inspekcijske poslove je u proteklom periodu evidentirala veliki broj zakonskih nepravilnosti u tim ustanovama, a neke su bile zapečaćene i zabranjivan im je rad. Pomenute aktivnosti motivisane su nedavnim slučajem kupovine diplome koji je izazvao veliko interesovanje javnosti. Diplomu je izdao Centar za obrazovanje odraslih “Multilingva” iz Sanskog Mosta, a u ovom slučaju istragu vode nadležne institucije./ZlatanČekić/NN/

 

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)