Home / Ličnosti / SRBI PLAŠE CRNOGORCE: “Sada ste vi na udaru VELIKE ALBANIJE – skupo ćete platiti odvajanje od Srbije”!

SRBI PLAŠE CRNOGORCE: “Sada ste vi na udaru VELIKE ALBANIJE – skupo ćete platiti odvajanje od Srbije”!

Albanija je već započela integracije sa Kosovom, a premijer Edi Rama već predlaže ukidanje pogranične kontrole prema drugim susjedima, piše beograski Informer, navodeći da EU neće reagireati jer “Albanci sve rade vješto, a i za svoje namjere imaju pokrovitelje unutar Unije”.

Informer piše da je brisanje granica sa Kosovom samo dio slagalice koja je na umu albanskom premijeru Ediju Rami, koji je u novogodišnjoj poruci svojim sunarodnicima rekao da je otvaranje granice sa Kosovom samo početak i da je u planu isti postupak kada su u pitanju Crna Gora, Makedonija i Grčka. Takva praksa, dodao je Rama, biće nastavljena sve do stupanja u EU. Rama je svoju izjavu ogradio evropskim vrijednostima o slobodi kretanja, ističući da će cijeli proces biti po kriterijumu Šengenskog sporazuma.

Informer se pita da li je i koliko ta najava albanskog premijera ostvariva i hoće li EU reagovati, ako ništa drugo, ono zato što je Grčka članica Unije?

Politikolog Dragomir Anđelković kaže za Informer da se Edi Rama poigrava velikoalbanskom idejom, tako što je “pokriva” evropskim principima.

– On priča o šengenskom modelu kontrole granica, odnosno o integraciji Albanije sa susednim zemljama gde žive Albanci na način koji bi mogao da prođe u Briselu, ili bi mogao da se brani kao evropski, a zapravo se iza toga krije velikoalbanska ideja.

Anđelković napominje da je Rama svjestan da u svojim namjerama Grčku, koja je članica EU, ne može da ugrozi, jer je isuviše snažna, ali zato pričajući načelno da se to odnosi na sve susjede, on samo prikriva svoje primarne aspiracije ka prostoru Crne Gore i Makedonije.

– Albanija je već započela integracije sa secesionističkom srpskom pokrajinom Kosovom i Metohijom, a sledeća faza su očigledno Makedonija i Crna Gora. Rami je svejedno da li će Nikšić biti tako povezan sa Dračom, ili da li će na isti način sa Albanijom biti povezani delovi Makedonije. Njemu je bitno da oni krajevi u tim državama u kojima su Albanci većina budu integrisani sa Albanijom i u sledećoj fazi anektirani – kaže Anđelković.

alt

Anđelković podsjeća da su te dvije države, to jest njihove vlasti, zavisne od albanskog faktora, a vjeruje da će Crna Gora biti prva na udaru.

– Pre ili kasnije Albanci će nasrnuti na Crnu Goru, a ona neće moći sama da se odbrani, jer je posvađana sa svojim srpskim okruženjem i odsečena od svojih srpskih korena – ocjenjuje Anđelković.

Što se tiče Makedonije, cilj Albanca je da se ta država federalizuje, a slijedeća faza je da u albanskim dijelovima Makedonije dođe do secesije. Anđelković podsjeća da su Albanci sa Prizrenskom ligom definisali svoj nacionalni program i od njega neće odustati bez obzira ko se nalazi na vlasti u bilo kojoj zemlji.

– Albanci imaju isti cilj – stvaranje “velike Albanije” i sada se samo traže modaliteti kako da dođu do

Sagovornik Informera kaže da Rama pazi da se tako pozicionira u svojim izjavama kako bi izbio argumente svakome ko bi reko da se radi o “velikoalbanskoj” ideji.

– Oni rade na “velikoalbanskoj” ideji, ali ne otvoreno, već prikriveno, odnosno prikriveno rade tamo gde moraju, gde ne moraju, kao što je Kosovo, tu su direktni – objašnjava Anđelković.

On smatra da Evropska unija na Ramine ideje neće reagovati iz dva razloga.

– Prvo, jer Albanci sve što rade, rade vešto, a drugo zato što za svoje namere imaju pokrovitelje unutra EU.

Albanski premijer je, prema riječima Anđelkovića, ne samo lukav, već i pragmatičan političar, i vrlo dobro zna šta radi. Prema mišljenju ovog analitičara, ovo ne može izazvati bilo kakve sukobe, jer EU sada sukobi ne odgovaraju.

“S druge strane, sukobi odgovaraju Britancima jer izlaze iz EU”, tvrdi Anđelković.

On naglašava da Britancima odgovara da na tlu Evrope bjesne sukobi kako bi mogli da “ostanu na sceni”. Isto tako, sukobi odgovaraju i Americi jer tako destabilizuju Stari kontinent. EU pak nema snage da se suprotstavi tome i da već danas počne da djeluje jer vidi kuda stvari idu.

– Iz svega ovoga mi treba da izvučemo poruku, a to je da se sami moramo suprotstaviti svemu ovome, ali na racionalan način. Dakle, ne pričama, već adekvatnim kontramerama -zaključuje Anđelković.

 

SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)