Home / Vijesti / BiH / BISNODE NA ŠVEDSKOM BUSINESS NETWORKINGU

BISNODE NA ŠVEDSKOM BUSINESS NETWORKINGU

Jučer je u Švedskoj rezidenciji održan networking event koji su organizovali Švedska ambasada u BiH, Švedska privredna komora i Bisnode BH kao analitički i networking partner. Ovo je bila prilika da gosti i predstavnici kompanija u BiH osnovanih švedskim kapitalom i onih koji imaju interes na švedskom tržištu, upoznaju sa trenutnom situacijom švedskog i bh. biznisa,  razgovaraju o budućim poslovnim mogućnostima, razmjene iskustva ali se i zabave nakon networkinga proslavljajući švedski praznik St. Luciju.

Cilj susreta, kako je izjavila predsjednica švedske privredne komore, Vernisa Rejhan, je umrežavanje članova i partnera aktivnih pri Švedskoj privrednoj komori, sa fokusom kreiranja aktivnijeg odnosa trenutnih članova koji bi omogućio prepoznavanje budućih poslovnih mogućnosti.

“Komora je kreirala web stranicu kao zajednička platforma za predstavljanje svih kompanija u bh-švedskom kontekstu, planira povezivanje sa strateški bitnim partnerima, kao Swedish Institute, Business Sweden, a trenutni je fokus komore je da prepozna  te poveže sve firme koje djeluju na ovom polju te na taj način ojačamo već postojeću mrežu švedskih kompanija u BiH”, izjavila je gospođa Rejhan, predstavljajući svoje aktivnosti u 2018. i planove za 2019.

Prema Bisnodeovom pregledu, kompanije u BiH osnovane švedskim kapitalom, imaju ukupan prihod od 247,8 mil. KM, dobit od 18,8 mil. KM, ostvarauju izvoz 115, 2 mil. KM  zapošljavaju 2.688 radnika.

Prema izvještaju MVTE BiH, tokom 2017. godine iz BiH je u Švedsku izvezeno roba u vrijednosti od 96,5 miliona KM, a u istom period je iz Švedske u BiH uvezeno roba u vrijednosti od 97,1 milion KM. U prvih deset mjeseci 2018.godine izvoz/uvoz je iznosio 82,5, odnosno 87,5 miliona KM. Ukupan izvoz roba iz BiH za prvih deset mjeseci iznosio 9,91 milijardu KM, a uvoz u BiH je iznosio 16,1 mlijardu KM, prema podacima Agencije za statistiku BiH. Interesantan je i podatak da od zemalja koje uvize u Švedsku BiH na 70. mjestu (prva je Njemačka) a prema broju zemalja u koju Švedska izvozi, BiH je na 98. mjestu.  

 Nakon oficijelnog dijela gosti su uživali u proslavi Svete Lucije, tradicionalnog skandinavskog praznika koji se obilježava svakog 13. Decembra. Ova svetkovina je povezana sa svjetlošću, najavljuje dolazak Božića i tada se okuplja porodice, prijatelji i znanci, tako da su i zvanice eventa jučer uživali u ukusnim lassekatter kolačima – pecivima s grožđicama i okusom šafrana, Pepparkakor keksima od đumbira, kuhanom vinu i drugim skandinavskim delicijama. Družeći se s prisutnima ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini,  Anders Hagelberg, pozdravio je prisutne i poželio im još puno novih poslova i sretne predstojeće praznike.

BISNODE BH

Kundens nyckelfråga: Vilka problem måste lösas för att nå målen? Vad får kunden att sova dåligt på natten? t ex. frekventa driftstopp i medarbetarnas datorer gör att arbetet tar för lång tid.

pripada grupaciji Bisnode, vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija ianalitičkih rješenja, sa sjedištem u Švedskoj, koja zapošljava 2100 ljudi u 19 zemaljaEvrope. Bisnode pruža podršku  kompanijama u pronalasku novih klijenata te procesustvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, zahvaljujući integrisanim i kvalitetnimpodacima, na osnovu kojih razvijamo platforme za donošenje odluka koje će pomoćikompanijama da automatizuju svoje poslovne procese i donose odluke na osnovupodataka. Bisnode je najveći partner kompanije Dun&Bradstreet te svojim klijentimaomogućavamo informacije o više od 250 miliona kompanija iz 220 zemalja svijeta.

Bisnode BH/Poslovnidnevnik .ba

Komentari

komentari

Check Also

Danska premijerka pretučena u Kopenhagenu

Danska premijerka Mette Frederiksen napadnuta je na ulici u starom dijelu Kopenhagena, izvijestila je danska …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)