Home / Vijesti / BiH / NEĆE VIŠE BITI EUROCREMA U BiH: Drašković je uložio u fabrike u Hercegovini preko 100 miliona KM, sada sve zbog političkog ambijenta u RS-u ZATVARA I DODIKU PORUČUJE…!

NEĆE VIŠE BITI EUROCREMA U BiH: Drašković je uložio u fabrike u Hercegovini preko 100 miliona KM, sada sve zbog političkog ambijenta u RS-u ZATVARA I DODIKU PORUČUJE…!

Kompanija ‘Svislajon Takovo’ obustavlja investicije u istočnoj Hercegovini, u koju je do sada uloženo više od 100 miliona maraka. Kako je potvrdio vlasnik te kompanije Rodoljub Drašković, fabrika u Nevesinju biće zatvorena, dok će projekat „Grad sunca“ u Trebinju biti završen, a nakon toga ili prodat, ili iznajmljen ili zatvoren.

Rodoljub Drašković objasnio je u intervjuu za portal „Trebinje live“ da privredna klima u Republici Srpskoj i Trebinju nije dobra za ulaganja, zbog čega će obustaviti sve svoje buduće investicije koje je namjeravao da realizuje u Hercegovini.

“Ne želimo i nemamo namjeru da budemo učesnici političkih zbivanja, ali smo pokušali da sa legalno izabranim političkim strukturama i našim stavovima utičemo, kao privrednici, na stvaranje privrednog ambijenta – u čemu nismo uspjeli. Naši stavovi nisu uvaženi, već su mnoge odluke koje su donijete kontraproduktivne za razvoj Hercegovine, Trebinja i privrede uopšte. Jedina politika kojom se bavim je ekonomska politika, koja je dobra za sve – za Poslovni sistem “Svislajon Takovo”, ali i za privredu koja sa nama čini tržišni ambijent”, smatra Drašković.

Kada je u pitanju fabrika u Nevesinju, oprema će biti dislocirana zbog nedostatka kadrova u tom gradu, ali i zbog neispunjavanja obećanja od strane kako lokalne, tako i republičke vlasti da će biti riješen problem sa neispravnom vodom.

Prema njegovim riječima, investicija „Grad Sunca“ u Trebinju biće završena, ali nakon toga prodata, iznajmljena ili zatvorena, jer posluje sa gubitkom.

“Neću dozvoliti da ‘Grad Sunca’ stvara gubitke, jer u Poslovnom sistemu ‘Svislajon Takovo’ ne poznajemo poslovanje sa gubicima. Sve započete radove ću dovršiti, a to su, uglavnom, završni građevinski radovi.”

U isto vrijeme, najava da će Drašković zaustaviti investicije stigla je i od strane trebinjske opozicije. Oni tvrde da se najznačajniji investitor u Hercegovini povlači nakon odluke gradske vlasti u Trebinju da poveća rentu i porez na lokalitetu “Grada Sunca”, čime su povećani izdaci “Svislajona” prema gradu za milion i po maraka.

Na drugoj strani, gradska vlast tvrdi da nema ništa sporno u povećanju renti i da je sve po zakonu.

“Ima ona strana zakona koja kaže da je u proteklom periodu prometovan određeni broj nekretnina po određenim iznosima. Ne možete vi sada da cijenu kvadrata, koja je bila 3,4 marke prije tri četiri godine, i dalje tretirate istom cijenom, a shodno toj cijeni idu i naknade”, rekao je Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

“Želimo da kažemo da se odlukom Gradske uprave da se poveća renta on tjera iz Hercegovine, a da će posljedicu snositi radnici fabrike “Svislajon” u Nevesinju, fabrike “Svislajon” u Trebinju i sva građevinska operativa koja radi na “Gradu Sunca”, izjavio je Saša Borjan, odbornik PDP-a.

Predsjednik kompanije “Svislajon” Rodoljub Drašković u intervju za trebinjski portal istakao je da radnici u njegovim proizvodnim industrijskim pogonima u Gorici i u trgovinama širom Hercegovine ne moraju da brinu, te da fabrike nastavljaju da rade u punom kapacitetu.

 

SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)