Home / Vijesti / BiH / Deklaracija o položaju Hrvata u BiH je neprihvatljiva

Deklaracija o položaju Hrvata u BiH je neprihvatljiva

Saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak je poručila kako je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH na više razina neprihvatljiva i smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutrašnje stvari susjedne zemlje

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je u četvrtak većinom glasova ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH, koji je usuglašen s Vladom u cilju da se ona donese do kraja ove godine. Cilj Deklaracije je jačanje ustavnog i stvarnog položaja Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

“Ne mislim da bi Hrvatski sabor trebao donositi deklaraciju, čitala sam prvu i drugu verziju, treća je u izradi, i mislim da je na više razina neprihvatljivo. Što se tiče instrukcija da se Hrvatska treba miješati u unutrašnje stvari BiH, to je neprihvatljivo, i na to su reagirala tri bivša europska povjerenika”, poručila je Pusić na marginama konferencije Visoke škole međunarodnih odnosa Daga Hammarskjolda posvećenoj 70. godišnje Deklaracije UN-a o ljudskim pravima.

“Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na to pristojnijim riječima, ali gotovo identično kao Milorad Dodik, to vam već dovoljno govori o cijeloj situaciji”, objasnila je Pusić.

Hrvatska je u subotu odbacila optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH da se miješa u unutarnja pitanja te države i optužila ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

Pusić smatra da bi se Hrvatska trebala suzdržati, a da je deklaracija “direktno protiv hrvatskih interesa u okviru Europe i u okviru interesa Hrvata u BiH”.

Bivša ministrica također vjeruje da će ova deklaracija uništiti hrvatski ugled u Europi, gdje bi se trebala boriti za eurointegracije BiH.  “Hrvatska bez ugleda, a to čini ovom deklaracijom, ne može pomoći ni samoj sebi”.

Potvrdila je da je druga verzija deklaracija blaža od prve, a novinare je uputila da sami pronađu kojih je šest stavki dodatnog financiranja izbačeno iz deklaracije.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)