Home / Kompanije i Tenderi / Uhićena potpredsjednica Huaweija, kći vlasnika tvrtke

Uhićena potpredsjednica Huaweija, kći vlasnika tvrtke

KANADA je uhitila Huaweijevu globalnu financijsku dužnosnicu u Vancouveru, gdje je suočena s izručenjem Sjedinjenim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, objavili su u srijedu mediji.

Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke tvrtke i kći osnivača tvrtke Rena Zhengfeia, uhićena je 1. prosinca, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je glasnogovornik kanadskog ministarstva pravosuđa za novine Globe i Mail.

Predstavnici tvrtke Huawei, jednog od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, nisu komentirali slučaj, kao ni kanadski i američki dužnosnici, objavio je Reuters.

Glasnogovornik Huaweija potvrdio je da je Meng uhićena u Kanadi na zahtjev američkih vlasti i to dok je u zračnoj luci čekala let. Nije otkrio točno pod kojim optužbama je privedena.

“Kompanija je dobila jako malo informacija o optužbama i nismo upoznati s nikakvim kriminalnim radnjama gospođe Meng”, kazao je glasnogovornik. “Uvjereni smo da će kanadske i američke vlasti postići sporazum i donijeti pravednu odluku”, dodao je.

Američko ministarstvo pravosuđe odbilo je komentirati slučaj.

Američke vlasti pratile su Huawei barem od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Reutersovi izvori.

Američka vlada lobira za prestanak korištenja Huawei uređaja

Dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država počeli su prije nekoliko tjedana lobirati kod svojih saveznika da izbjegavaju korištenje opreme koju proizvodi kineska tvrtka Huawei, objavio je Wall Street Journal.

Trgovinski rat između Kine i SAD-a i dalje bjesni, a nedavno su američki dužnosnici ponovno iznijeli optužbe za vojnu i industrijsku špijunažu, u koju su navodno uključene kineske tvrtke.

WSJ je prenio izjave neimenovanih dužnosnika koji znaju za namjeru američke administracije da izlobira prekid korištenja uređaja Huawei kod svojih stranih partnera. Američki dužnosnici navodno se sastaju sa svojim stranim kolegama i direktorima telekomunikacijskih kompanija u njihovim zemljama, upozoravajući ih na rizike i upitnu kibernetičku sigurnost zbog korištenja Huawei uređaja.

SAD ove godine posebno napada Huawei. Glavešine sigurnosnih agencija kao što su FBI, CIA i NSA, izrazili su zabrinutost da je Huawei, ali i druge kineske kompanije, u podređenom položaju zbog mogućih dugova koje ima prema kineskoj vladi ili vladajućoj Komunističkoj partiji, što podiže rizik od špijunaže.

U svibnju ove godine ministarstvo obrane (Pentagon) već je zabranilo korištenje Huawei i ZTE telefona, a sada ih pokušava zabraniti i u partnerskim zemljama.

Prema pisanju WSJ-a, Washington razmišlja o povećanju financijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu. Vlada SAD-a posebno je zabrinuta zbog korištenja kineske telekomunikacijske opreme u državama u kojima ima vojne baze, kao što su Njemačka, Italija i Japan.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)