Home / Vijesti / BiH / DODIK TRAŽIO ODVOJEN SASTANAK SA CORMACK I PALMEROM: “Ne molim i ne tražim da mi se ukinu sankcije SAD i PROTIV SAM ČLANSTVA BiH U NATO”

DODIK TRAŽIO ODVOJEN SASTANAK SA CORMACK I PALMEROM: “Ne molim i ne tražim da mi se ukinu sankcije SAD i PROTIV SAM ČLANSTVA BiH U NATO”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewom Palmerom.

Kako je potvrđeno za RTRS, Dodik je rekao da poštuje SAD kao moćnu zemlju i podržava saradnju sa ovom državom, zalažući se za otvorenu komunikaciju sa američkim zvaničnicima, ali i istakao da je zbog učestalih stranih intervencija dobrim dijelom izgubljena snaga za kreativnost unutar BiH kojoj treba dati šansu da sama nađe unutrašnji konsenzus o mnogim pitanjima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH saglasio se sa Palmerom o potrebi razvoja novih puteva za odnose SAD-a i BiH, ali i istakao da, što se njega lično tiče, ne moli i ne traži da mu se ukinu sankcije koje su uvele SAD.

On je naveo da radi u skladu sa svojim obavezama, a ne pod pritiscima i da nije političar koji će dramatično promijeniti svoju politiku.

Dodik-Palmer (Foto: RTRS)Dodik-Palmer (Foto: RTRS)

Na Palmerovu konstataciju da MAP ne znači konačan NATO status, Dodik je rekao da se zalaže za smanjenje vojnog potencijala BiH i da je zagovornik demilitarizacije BiH, a protiv NATO puta BiH iz dobro poznatih razloga. Naveo je da je sada ključno pitanje u BiH formiranje vlasti i da su, prema njegovom mišljenju, stvoreni uslovi za to.

Palmer je prenio Dodiku da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole, u skladu sa zakonom. Rekao je da se raduje skorošnjoj posjeti Banjaluci, naglasivši da ono što Amerika želi nije toliko različito od onog što žele u cijeloj BiH.

Sastanku je prisustvovala i odlazeća američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

Dodik-Palmer (Foto: RTRS)Dodik-Palmer (Foto: RTRS)

Prethodno je održan sastanak Dodika i članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića sa Palmerom.

Dodik je na početku tog sastanka rekao da očekuje da će vlast na nivou BiH biti brzo formirana i izrazio nadu, da ukoliko bi se išlo ovim tempom, da bi do kraja godine mogao biti formiran Savjet ministara.

SB/PD.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)