Home / Vijesti / BiH / HRVATSKA OTELA OD BIH IMOVINU VRIJEDNIJU OD MILIJARDU KM-Federacija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog otete imovine

HRVATSKA OTELA OD BIH IMOVINU VRIJEDNIJU OD MILIJARDU KM-Federacija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog otete imovine

Direktor Agencije za privatizaciju FBiH Amer Bekrić odlučio je angažovati advokata koji će pokrenuti ocjenu ustavnosti Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Republici Hrvatskoj.

Direktor Bekrić kaže kako zna da se Agencija nema pravo baviti vanjskom politikom, no itekako ima pravo zaštiti imovinu kompanija iz BiH.

“Ja ću u Zagrebu razgovarati s našim advokatom da vidimo modalitete, da pokrenemo zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona i uredbe i da razgovaramo o tužbama koje ćemo sigurno pokrenuti vezano za četiri objekta koje su u nadležnosti ove Agencije. Također, ja sam ostvario neke kontakte sa organima u Republici Srbiji. Želja nam je da ostvarimo saradnju budući da je pet njihovih objekata obuhvaćeno javnim oglasom. Da vidimo što će oni činiti, da im kažemo šta ćemo mi činiti. Ja sam otvoren za svaki vid saradnje”, rekao je Bekrić.

Hrvatska je na prijedlog ministra finansija zdravka Marića usvojila novi zakon o upravljanju državnom imovinom koji je omogućio aktiviranje imovine koja skoro tri decenije stoji zapuštena i opustošena.

-Ti objekti ugrožavaju sigurnost i zdravlje i građana i turista jer se nalaze uglavnom na samoj obali – kratko  je odgovorio Marić na upit hrvatskih novinara.

 

Zakon o upravljanju državnom imovinom usvojen u maju jasno propisuje da do “sklapanja odgovarajućeg međunarodnog ugovora ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja, Ministarstvo je ovlašteno dati u višegodišnji zakup ili neki drugi oblik raspolaganja nekretnine do najviše 30 godina”. Nadalje se navodi da te nekretnine mogu biti upisane i kao društvena imovina ili općenarodna imovina s pravom korištenja onih koji u Hrvatskoj nemaju sjedište i pravnu osobnost.

Zakon je krojen upravo za ove objekte jer u zemljišnim knjigama stoji da ih koriste ili su vlasništvo sindikata, poduzeća iz BiH i Srbije. Već i sama imena tih nekretnina su relikt nekih drugih vremena i pokazuju ko na njih polaže pravo. Primjerice, tu su odmarališta”Saobraćajac”, “Građevinari”, “Robna kuća Beograd”, “Partizan”, “Pionir”, “Trgovci”, “Đuro Salaj”….

Problemi te imovine nisu riješeni međudržavnim ugovorima, a za neke objekte se vode i sporovi u matičnoj državi. U Srbiji se pitanje bivših radničkih odmarališta u Hrvatskoj povremeno otvori, a ima ih i više nego što je sad oglašeno.

Direktora Agencije za privatizaciju Federacje BiH Amira Bekrića je oglas iznenadio iako kaže da je bilo najava da bi se to moglo dogoditi. Bekrić je za hrvatske medije objasnio da su dva oglašena objekta, Valter Perić i Đuro Salaj, knjižno vlasništvo Elektroprivrede BiH na koje pravo polaže Federacija BiH, te su ih zato oni procijenili i stavili na prodaju još prošle godine. Vila Bosanka je vlasništvo Željeznica Federacije i također su je procijenili i spremili za prodaju. Ostale nisu pod njihovom ingerencijom jer sindikati polažu pravo.

 

– Van pameti je to što će sada Hrvatska dati te objekte u zakup. Razumijem da je Hrvatska suverena država i da može donositi svoje zakone, ali mi ćemo reagirati prema svim tijelima BiH, od predsjedništva do Ministarstva vanjskih poslova da pošalju protestnu notu zbog takvog poteza – kazao je Bekrić.

Podsjećamo, ljetos je ministar pravde BiH Josip Grubeša jasno u pismu Hrvatskoj vladi ustvrdio da bi bilo kakvo otuđenje imovine BiH bilo nevažeće, te je pozvao da se spor riješi bilateralno.

Puno žešće su na usvajanje zakona reagirali predstavnici sindikata jer su predvidjeli da će se upravo dogoditi ono što je sada uradio ministar Marić.

– To je pljačka države nad drugom državom – rekao je u maju za bosanske medije Miralem Terzo, predstavnik sindikata građevinara koji se bori za imovinu u Hrvatskoj.

U svakom slučaju, uprkos niskoj cijeni zakupa, potencijali ulagači u nekretnine koje je oglasio ministar Marić će biti suočeni s pravnim rizikom. Ako pristanu na zakup na 30 godina, urede ruševna odmarališta, a onda se promjeni vlasnik, pitanje je kako će se njihova ulaganja.

 

SlobodnaBosna/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)