Home / Vijesti / Regija / Najvažnije stvari kod traženja stana u Njemačkoj,subvencije ,ugovor o najmu,pretraga !!

Najvažnije stvari kod traženja stana u Njemačkoj,subvencije ,ugovor o najmu,pretraga !!

Što je važno kada tražite smještaj u Njemačkoj? Hrvatski svjetski kongres Njemačke u reizdanoj brošuri BAMF-a (Ministarstva migracija i izbjeglica) daje odgovor na ovo i mnoga druga pitanja vezana uz rad, zapošljavanje i život u ovoj zemlji. Nakon što smo u prvom dijelu govorili o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija te izboru zanimanja ili dodatnog obrazovanja, u drugom dijelu o vašim pravima kao zaposlene osobe, danas govorimo o stanovanju.

#1 Traženje smještaja

Kada tražite stan ili kuću, isplati se pregledati ponudu nekretnina iz novina. Raspitajte se prethodno kod susjeda, poznanika ili direktno u novinskoj redakciji kojim danom u tjednu izlaze oglasi za iznajmljivanje stanova – često se takvi oglasi objavljuju u vikend izdanjima.

Kada pronađete u novinama nešto što vam odgovara, morate kontaktirati iznajmljivača, odnosno prodavatelja. U oglasima koji nude nekretnine za iznajmljivanje naveden je broj telefona ili adresa e-pošte za kontakt. Ponekad su navedeni brojčani ili slovčani znakovi – takozvane šifre. Na oglas sa šifrom morate odgovoriti pisanim putem dopisom upućenim na redakciju dotičnih novina. Takav se dopis automatski prosljeđuje iznajmljivaču ili prodavatelju. Ne zaboravite navesti odgovarajući broj šifre na omotnici pisma te na samom dopisu.

Podrška Ureda za stambena pitanja

Ured za stambena pitanja vašeg grada ili općine može vam pomoći kod traženja odgovarajućeg smještaja. Često i sam Ured posreduje u ponudi iznajmljivanja nekretnina. Ako to nije slučaj, zaposlenici Ureda za stambena pitanja mogu vam pomoći tako što će vam proslijediti korisne adrese i informacije.

Angažiranje posrednika u prometu nekretnina

Možete se također koristiti i uslugama posrednika u prometu nekretnina koji za određenu proviziju pružaju usluge posredovanja kod iznajmljivanja kuća i stanova. Adrese s kontaktima možete pronaći u registru djelatnosti te lokalnim telefonskim imenicima.

Traženje smještaja putem interneta

Iznajmljivanje stanova, odnosno kuća možete pretraživati također i na internetu. Većina novina objavljuje oglase iz tiskanog izdanja također i na svojim internetskim stranicama. Osim toga, postoje internetske stranice koje su se specijalizirale za posredovanje u iznajmljivanju stanova i kuća.

Informacije možete dobiti

Direktno:
■ Gradska, općinska, okružna uprava: Ured za stambena pitanja
■ Dnevne novine
■ Oglasnik
■ Agencija za iznajmljivanje nekretnina (u slučaju realizacije posredovanja, nastaje obveza plaćanja provizije)

Putem interneta:
■ Internetske stranice dnevnih novina
■ Stranice za oglašavanje nekretnina na internetu

#2 Koji su koraci potrebni nakon preseljenja?

Prijava novog prebivališta

Čim ste pronašli odgovarajući stan i dobili novu adresu, dužni ste o tome obavijestiti nadležni ured za prijavu prebivališta.

VAŽNA NAPOMENA!
U slučaju da ste prekasno prijavili promjenu prebivališta, možda ćete morati platiti novčanu kaznu. Osim toga, zakašnjela prijava promjene prebivališta može se u određenim okolnostima negativno odraziti na vaš status boravka. Neke nadležne uprave propisuju rok od tjedan dana za prijavu.

Nalog za prosljeđivanje pismena

Nakon što ste se preselili, trebali biste poštanskom uredu dati nalog za prosljeđivanje pismena. Vaša pisma i paketi u tom će se slučaju kroz određeno vremensko razdoblje prosljeđivati na vašu novu adresu, a za takvu se uslugu naplaćuje naknada. Vrijeme u kojem se provodi nalog za prosljeđivanje pismena trebali biste također iskoristiti za obavještavanje banke, osiguravajućeg društva, službenih ureda i ostalih osoba o vašem preseljenju.

Odjava i prijava telefonskog broja

Ako imate fiksnu telefonsku mrežu, trebate voditi računa o pravovremenoj odjavi, odnosno prijavi telefonskog broja prije preseljenja.

3. Potpora države

Socijalni stanovi

Većina gradova i općina raspolaže osobito povoljnim stanovima, takozvanim socijalnim stanovima. To su stanovi koje financira država. Kako biste mogli unajmiti takav stan, potrebna vam je službena potvrda o pravu korištenja socijalnih stanova. Ako je iznos vašeg dohotka niži od granice koja je utvrđena u ovu svrhu, imate pravo gradskoj ili općinskoj upravi podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde o pravu korištenja socijalnih stanova.

VAŽNA NAPOMENA!
Službena potvrda o pravu korištenja socijalnih stanova vrijedi samo za određeni rok. Stoga se na vrijeme morate pobrinuti za produljenje potvrde!

Subvencija za stanarinu

Kao najmoprimac možete uz određene uvjete ostvariti pravo na korištenje subvencije za stanarinu.
Ostvarujete li uopće pravo na ovaj dodatak za najamninu i u kojoj visini, ovisi o broju uključenih članova kućanstva, visini vaših ukupnih primanja te o iznosu najma.

SAVJET


Pomoću kalkulatora subvencije možete provjeriti ostvarujete li pravo na subvencijuza stanarinu i u kojoj visini. Ukupno sedam saveznih pokrajina nudi korištenje takvog kalkulatora na internetskoj stranici www.wohngeldrechner.nrw.de.


Vlasnici stanova ili kuća u kojima sami stanuju također mogu dobiti subvenciju od države, takozvani dodatak za vlasnike nekretnina. Dodatak za vlasnike nekretnina ovisi o broju uključenih članova kućanstva, visini mjesečnih primanja kao i o pripadajućim troškovima stanovanja.
Dodatne informacije i potrebne obrasce možete dobiti od Ureda za subvencioniranje stanarine vaše gradske ili općinske uprave.

Informacije možete dobiti

Direktno:
■ Gradska, općinska, okružna uprava: Ured za stambena pitanja

4. Najam i propisi o najmu

Ugovor o najmu predstavlja važan dokument kojim se definiraju svi detalji najamnog odnosa te je obvezujući kako za vas tako i za najmodavca, uz uvjet da su ugovorne odredbe zakonski dopuštene.
Stoga trebate pažljivo pročitati ugovor o najmu prije nego što ga potpišete. Ugovor o najmu može se dogovoriti i usmenim putem, ali zbog pravne sigurnosti ipak se preporuča da se ugovor sklopi u pisanom obliku.

Prije sklapanja ugovora o najmu trebali biste se informirati o svim pojedinostima, na primjer o:
■ iznosu najamnine
■ iznosu režijskih troškova (osobito troškova grijanja; možda je dostupan energetski certifikat)
■ iznosu kaucije
■ eventualnoj posredničkoj proviziji
■ eventualnoj najamnini s postupnim poskupljenjem (najamnina čiji se iznos redovito automatski povećava)
■ trajanju ugovora o najmu (na određeni ili neodređeni rok)
■ obvezama renoviranja objekta

SAVJET


Inzistirajte na tome da se svi dogovori uglave u pisanom obliku kao dio ugovora o najmu budući da usmeni dogovori često mogu postati predmetom spora. Dodatno uz ugovor o najmu, ako useljavate u novi stan, najčešće morate potpisati i takozvani zapisnik o preuzimanju. Svojim potpisom potvrđujete u kojem ste stanju zatekli stan u trenutku preuzimanja, stoga detaljno proučite zapisnik o preuzimanju. Za štete koje nisu navedene u zapisniku najmodavac bi vas kasnije mogao teretiti za njihovu nadoknadu.

Kao instrument osiguranja za stan najmodavac bi mogao zahtijevati kauciju kojom je ovlašten platiti popravke, ako nakon iseljenja stan ostavite u lošem stanju, ili pak podmiriti neplaćene najamnine, ako troškovi najma nisu u cijelosti podmireni. Iznos kaucije može iznositi najviše tri osnovne mjesečne najamnine (najamnina bez režijskih troškova).

Informacije možete dobiti

Direktno:
■ Gradska, općinska i okružna uprava: Ured za stambena pitanja
■ Udruženja najmoprimaca (uz obvezu plaćanja članstva)

Putem interneta:
■ Savezno ministarstvo pravosuđa: www.bmj.de/Mietrecht
■ Njemački savez najmoprimaca: www.mieterbund.de

Elektroničkom poštom:
■ Savezno ministarstvo pravosuđa: poststelle@bmj.bund.de

Režijski troškovi i zbrinjavanje otpada

Pored troška najma za korištenje stambenih prostorija u pravilu ste dužni plaćati i takozvane režijske troškove (često se nazivaju i sporednim troškovima) koji se obračunavaju jednom godišnje.
Tu spadaju primjerice troškovi grijanja i vodoopskrbe kao i naknada za odvodnju i zbrinjavanje otpada. Plaćanje se u pravilu provodi na način da se svaki mjesec unaprijed uplaćuje određeni iznos sporednih troškova kao predujam, a na kraju godine dostavlja se završni obračun. Savjetuje se da detaljno prekontrolirate navedeni obračun režijskih troškova.

U Njemačkoj se provodi odvojeno prikupljanje i zbrinjavanje otpada. Za papir i karton, organski otpad (primjerice ostaci voća i povrća) te za ostali otpad većinom su na raspolaganju zasebni spremnici. Dodatno postoje sabirna mjesta ili kontejneri za ostale vrste otpada, na primjer za staklo i posebni otpad (kao što su boje i lakovi).

Dobrosusjedski odnosi

Zakonski propisanim razdobljem odmora štiti se noćni mir od 22 sata do 6 sati sljedećeg dana. Dodatno se primjenjuje i pravilnik o kućnom redu kao dobrovoljni pravilnik za koji dajete suglasnost svojim potpisom na ugovoru o najmu. Pravilnikom o kućnom redu utvrđuju se pravila za suživot svih stanara nekog stambenog objekta. Navedeni pravilnik dostavit će vam upravitelj zgrade ili vaš najmodavac.

Kao najmoprimac u nekoj kući ili stanu preuzimate također i određene obveze, tako ste na primjer dužni na vrijeme plaćati ugovorenu najamninu. S druge strane imate i određena prava, primjerice ako se radi o većim popravcima. Ako imate pitanja u vezi s propisima o najmu, možete se obratiti Savezu najmoprimaca ili lokalnim udruženjima najmoprimaca za pomoć. U većini gradova organizirane su također i službe kojima se možete obratiti s pitanjima. Njihove se usluge, međutim, djelomično naplaćuju.

Informacije možete dobiti

Direktno:
■ Gradska, općinska, okružna uprava:
■ Kućni savjet
■ Najmodavac
■ Udruženja najmoprimaca (uz obvezu plaćanja članstva)
■ Centrale za zaštitu potrošača

Putem interneta:
■ Njemački savez najmoprimaca: www.mieterbund.de
■ Savez za zaštitu najmoprimaca: www.mieterschutzbund.de

Croexpres/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)