Home / Vijesti / BiH / ŠEF POREZNE UPRAVE, ŠERIF ISOVIĆ, DEMANTIRAO RADONČIĆA: „Kontrola u Avazu nije politički motivirana. Posljednji put Avaz je kontroliran prije 15 godina!“

ŠEF POREZNE UPRAVE, ŠERIF ISOVIĆ, DEMANTIRAO RADONČIĆA: „Kontrola u Avazu nije politički motivirana. Posljednji put Avaz je kontroliran prije 15 godina!“

 SlobodnaBosna je objavila pismo koje je direktor Porezne uprave Federacije BiH, Šerif Isović, uputio na niz domaćih i međunarodnih adrasa u kome najoštrije demantira tvrdnje Fahrudina Radončića da je poreska kontrola provedena u kompaniji Avaz politički motivirana.

Lider SBB-a i utemeljitelj Avaza Fahrudin Radončić požalio se na niz adresa domaćih i međunarodnih zvaničnika, zbog kontrole Porezne uprave provedene u kompaniji Avaz, kojom je utvrđena utaja poreza u iznosu od 11 miliona KM.

Radončić tvrdi da je riječ o političkom pritisku i pokušaju vladajućeg režima da uguši slobodu medija. No, direktor Porezne uprave FBiH, Šerif Isović, uputio je pismo u kojem izričito tvrdi da kontrola provedena u Avazu nema nikakve veze s politikom. Štaviše, Isović u pismu tvrdi da je Radončić godinama uživao privilegirani status i da je kontrola u Avazu provedena nakon punih 15 godina. Neke firme, tvrdi Isović, u Radončićevom vlasništvu čak su i ugašene, a da o njima nikada nije provedena porezna kontrola.

Radončić je u pismu ustvredio kko je siguran da će postupak utvrđivanja poreznih obaveza završiti na isti način kao i onaj iz 2000. godine. Tada je Avaz pred sudom, u upravnom postupku, dokazao legalnost svog poslovanja, napisao je Radončić.

No, Isović demantira ovu tvrdnju navodeći da je Vrhovni sud FBiH 24. januara 2001. godine donio presudu broj U-1887/00, kojom je Radončićevu žalbu na nalaz Porezne uprave FBiH odbio kao neosnovanu, te je u potpunosti potvrdio sve obaveze koje je Porezna uprava FBiH obračunala, a koje je potvrdilo Federalno ministarstvo finansija. Riječ je o iznosu od nepunih milion KM, koji je Radončić na kraju spora morao platiti, no nakon što je prethodno s Federalnom vladom i tadašnjim čelinikom SDP-a, Zlatkom Lagumdžijom, dogovorio da će mu cjelokupni iznos biti refundiran iz državne kase. Tako je Radončić, kao vječiti miljenik svih vladajućih stranaka, uspio isposlovati što niko nikad nije: da izvršna vlast preinači odluku sudske vlasti!

 

Direktor Porezne uprave Šerif Isović pozvao je u pismu Radončića da dopusti objavljivanje svih dokumenata vezanih za provedenu istragu, kako bi se najšira javnost uvjerila je li u pitanju fabrikacija kriminala, kao što tvrdi Radončić, ili je Porezna uprava radila profesionalno i po zakonu.

Isović ne navodi u pismu informacije o visini utaje koja se stavlja na teret vlasnicima Avaza, no iz drugih izvora Slobodna Bosna pouzdano doznaje da je riječ o iznosu od oko 11 miliona KM.

Koliko nam je poznato, Radončić je ranije uputio žalbu Federalnom ministarstvu, no ministrica Jelka Miličević još se nije službeno očitovala o ovom sporu.

U nastavku pročitajte integralno pismo direktora Porezne uprave Šerifa Isovića.

alt

 

Slobodna-Bosna.ba/Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)