Home / Vijesti / BiH / Izetbegović: Bh.blok ne želi u koaliciju s nacionalnim strankama, pa ni SDA

Izetbegović: Bh.blok ne želi u koaliciju s nacionalnim strankama, pa ni SDA

U centrali SDA u Sarajevu okončan je sastanak ove stranke sa liderima stranaka koje čine ”bosanskohercegovački blok”. Novinarima su se obratili predsjednici SDA i SDP-a Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić.

SDA je, kaže Izetbegović, predstavila svoj program za formiranje koalicija u mandatu 2018-2022, za koji tvrdi da predstavlja dobru bazu na kojoj bi se dalje mogao graditi dobar program sa koalicionim partnerima.

“Mislimo da sljedeći period pruža mogućnost da BiH napravi najveći iskorak po svemu bitnom u postdejtonskom vremenu, kada je u pitanju evropski put, NATO put, obnova ekonomije i drugo”, naveo je Izetbegović.

Potom se osvrnuo na ishod današnjeg sastanka sa delegacijama SDP-a, DF-a i Naše stranke.

“Da li smo nešto uspjeli dogovoriti u vezi s koalicijama? Za sada nismo. SDA insistira na tome da koaliciju treba da čine pobjedničke stranke. S druge strane, bh. blok izbjegava koaliciju s etničkim strankama uključujući SDA. Ne vidim načina da se etniči bazirane stranke izbjegnu. Ne vidim put da se napravi stabilna vlast, a da se izbjegnu velike stranke koje su dobile snažnu podršku glasača, poput SNSD-a, HDZ-a i SNSD-a”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da se nada se da će se razgovori nastaviti.

Nikšić je rekao kako dužina sastanka pokazuje da su sagovornici otvorili niz tema. Razgovarali su, dodaje, otvoreno i iskreno.

“Puno je onih stvari gdje imamo razlike, ali i onih gdje se možemo složiti. Što se tiče Bh. bloka, važno je reći da smo mi danas prvi put došli zajedno, razgovaraćemo i s drugima. Do otvaranja eventualnih pregovora, važno je da smo dobili neki program koji je SDA ponudila. Mi ćemo unutar Bh. bloka imati svoje principe, bilo da smo vlast ili opozicija, bilo da smo podrška nekoj manjinskoj vlasti ili da nas neko podržava kao manjinsku vlast”, rekao je Nikšić.

Odgovarajući na upit novinara, Izetbegović je rekao da bi vlast na nivou BiH trebalo da čine pobjedničke stranke – SDA, SNSD, HDZ i Bh. blok.

“To bi, po meni, bila kvalitetna i stabilna vlast, ali bojim se da se predstavnici Bh. bolka sa mnom ne slažu”, konstatovao je Izetbegović.

Nikšić je na to odgovorio:

“Mi smo vrlo jasno rekli da u ovom trenutku nismo spremni biti dio koalicije sa nacionalnim strankama. Kako će se to dalje razvijati, vidjećemo. Programi su opredjeljujući, ako ćemo i podržavati neku manjinsku vladu”.

Na pitanje novinara da precizira koje su to “nacionalne stranke”, predsjednik SDP-a je rekao kako je jasno da su to SNSD i SDS kada je u pitanju RS, dok su to u FBiH HDZ i SDA.

Odgovarajući na upit novinara, Izetbegović je poručio da SDA, na osnovu ranijih iskustava, nikome neće zalupiti vrata, ni SBB-u, ni drugima.

“Svi dolaze u obzir, ali smatramo da je najzrelije, najodgovornije i najbolje za BiH bude SDA i Bh. blok”, zaključio je Izetbegović.

Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)