Home / Ličnosti / Autor poznatih BBC-evih dokumentaraca: Klimatske promjene su najveća prijetnja

Autor poznatih BBC-evih dokumentaraca: Klimatske promjene su najveća prijetnja

SLAVNI britanski prirodoslovac Sir David Attenborough (92) upozorio je da su klimatske promjene najveća prijetnja čovječanstvu u više tisuća godina, koje bi mogle dovesti do kolapsa civilizacije i izumiranje “velikog dijela prirodnog svijeta”.

Attenborough, koji je najpoznatiji po pisanju scenarija i naraciji čuvenih dokumentarnih serija britanskog BBC-a Life (Život) i Planet Earth (Planet Zemlja), poslao je ovu poruku s otvaranja ceremonije klimatske konferencije Ujedinjenih naroda COP 24 u poljskom gradu Katowice.

Ovaj je summit najvažniji za pitanje borbe protiv klimatskih promjena od klimatskog summita u Parizu 2015. na kojem je dogovoren Pariški sporazum o klimi.

“Vrijeme istječe”

“Trenutno se suočavamo s ljudski uzrokovanom katastrofom na globalnoj razini. Naša najveća prijetnja u zadnjih nekoliko tisuća godina, klimatske promjene. Ako ne poduzmemo nešto, kolaps naših civilizacija i izumiranje velikog dijela prirodnog svijeta je na horizontu”, rekao je Attenborough.

Ovaj prirodoslovac i dokumentarist zauzet će “sjedalo naroda” na konferenciji, predviđeno kao svojevrsna poveznica između političara i javnosti na sastanku.

“Ljudi svijeta su progovorili. Njihova je poruka jasna. Vrijeme istječe. Žele da vi, donositelji odluka, djelujete”, zaključio je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je također na otvaranju summita da su klimatske promjene “stvar života i smrti” za mnoge zemlje te kako svijet “nije ni blizu onome što bi trebao biti” u tranziciji prema ekonomiji niske razine emisija ugljika, koje efektom staklenika izazivaju klimatske promjene.

Ipak, ova je konferencija prilika da se “ispravi kurs broda”, zaključio je Guterres.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)