Home / Ličnosti / El Chapo, najveći narkobos nakon Pabla Escobara

El Chapo, najveći narkobos nakon Pabla Escobara

U NEW Yorku je početkom ovog mjeseca, uz neviđene mjere opreza, počelo suđenje meksičkom narkobosu Joaquinu “El Chapu” Guzmanu (61), optuženom za vođenje jednog od najmoćnijih kartela na svijetu tijekom 25 godina.

Ime El Chapo dosad je već postalo dio opće kulture – nevjerojatne vijesti o njegovom zatvaranju, bijegu iz zatvora, obračunima s rivalima, pozlaćenim i dijamantima obloženom pištolju i kalašnjikovu, intervjuu s holivudskim glumcem Seanom Pennom, ponovnom uhićenju i izručenju SAD-u već godinama pune novinske stupce.

No tko je zapravo El Chapo? Kako je postao “kum narkosvijeta”, kako ga opisuje američko pravosuđe, koje ga drži najmoćnijim narkobosom još od “kralja kokaina”, Kolumbijca Pabla Escobara?

El Chapo, što na španjolskom znači “kratki” (zbog njegovog relativnog niskog rasta), osnovao je zloglasni narkokartel Sinaloa još 1989. U međuvremenu je Sinaloa postala “najveća organizacija za krijumčarenje droge na svijetu… s tisućama članova”, kako tvrdi američko tužiteljstvo. El Chapo ga je vodio do 1989. kad je drugi put uhićen i zatvoren.

Dotad je, tvrdi se u optužnici, njegov kartel u SAD prokrijumčario najmanje 154.626 kilograma kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, u vrijednosti od 14 milijarda dolara – više nego ijedan drugi narkokartel ikad.

Njegova priča počinje 1957. kada je rođen u siromašnoj poljoprivredničkoj obitelji. Kao i mnoge druge obitelji, i njegova se, prema nekim izvorima, potajno bavila ilegalnim uzgojem maka. I sam Joaquin se od malih nogu, umjesto traženja legalnog posla u regiji s visokom nezaposlenošću, okrenuo uzgoju i prodaji maka (od kojeg se proizvodi opijum) i marihuane, zajedno s ocem koji je većinu zarađenog novca trošio na piće i žene.

Kao tinejdžer uzgajao mak i marihuanu

Guzman mlađi je stoga kao petnaestogodišnjak zajedno sa svojom braćom uzgojio vlastitu plantažu marihuane. No otac ga je uskoro izbacio iz kuće, a El Chapo je zatim otišao potražiti sreću u organiziranom kriminalu. U tim krugovima je i dobio nadimak prema kojem je postao najpoznatiji.

U početku je, kako piše BBC, bio svojevrsni šegrt Miguela Angela Felixa Gallarda, narkobosa iz Guadalajare, poznatog kao Kum. Guzman je bio zadužen za kontakte s kolumbijskim krijumčarima droge.

Njegov uspon je bio strelovit i krvav. 1993., četiri godine nakon što je uspostavio vlastiti kartel Sinaloa, jedva je izbjegao pokušaj likvidacije od strane suparničke bande. No detalji o bespoštednim obračunima između El Chapa i njegovih suparnika bili su slabo poznati dok ih u zapanjujućem svjedočenju nije otkrio njegov bivši suradnik i svjedok pokajnik Jesus Zambada Garcia.

“Uvijek završe smrću. Ima mnogo smrti”, rekao je Zambada pred porotom na suđenju u New Yorku ovog utorka, prepričavajući okršaje svog i El Chapovog kartela s rivalima. Do sukoba je došlo početkom devedesetih kad su on i njegov brat, Ismael Zambada Garcia, napustili kartel braće Benjamina i Ramona Arellana Felixa iz Tijuane i prešli u Sinalou.

Braća Arellano Felix su iz odmazde zabranili krijumčarenje preko američko-meksičke granicu kod Tijuane za El Chapov mladi kartel, što je on tvrdoglavo ignorirao. Umjesto toga, 1992. se odlučio na osvetu. Njegovi banditi su 8. studenog te godine upali u diskoteku Christine u gradu Puerto Vallarta, izvukli oružje iz kaputa i propucali svjetla, a nakon toga otvorili vatru na članove suparničke bande. Njihova meta je bio Ramon Arellano Felix, ali preživio je napad.

Arellano Felix se sljedeće godine odlučio osvetiti za ovaj pokušaj ubojstva. On je osobno, prema svjedočenju Zambada Garcije, pokušao ubiti El Chapa na aerodromu kod Guadalajare. Ali umjesto njega pogreškom je ustrijelio i ubio meksičkog kardinala Juana Jesusa Posadasa Ocampa, što je postao jedan od najpoznatijih zločina u novijoj meksičkoj povijesti.

Prvi put uhićen 1993.

Iste godine, međutim, Guzman je uhićen u Gvatemali, izručen u Meksiko i osuđen na 20 godina zatvora. No to nije značilo i kraj Sinaloe – upravo suprotno, kartel je nastavio s radom kao da se ništa nije dogodilo, pod vodstvom njegovog brata Artura Guzmana Loere, poznatog kao El Pollo. No i policija i Sinaloa su za pravog šefa držali El Chapa, iako je bio iza rešetaka.

Tek 2002. krvavi krug između dva narkobosa je zatvoren. Arellana Felixa je zaustavila policija u pacifičkom odmaralištu Mazatlan. Došlo je do okršaja vatrenim oružjem između njegovih ljudi i policije, nakon čega se ovaj narkobos dao u bijeg. Ali prije nego što je uspio pobjeći netko ga je ustrijelio u vrat. Službena verzija je da ga je ubila meksička policija. No Zambada Garcia na sudu je ustvrdio da je policija zapravo obavljala posao – za El Chapa i njegov kartel.

El Chapo je, naravno, bio oduševljen smrću rivala. “Ako mu je išta zaista dalo zadovoljstvo, to je da je ubio Ramona Arellana”, rekao je Zambada Garcia. El Chapo je u međuvremenu pobjegao iz zatvora.

 

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)