Home / Vijesti / BiH / Migranti na planinskim stazama pored hladnoće nailaze na prave probleme (VIDEO)
Poslovnidnevnik.ba-Migranti s medvjedom

Migranti na planinskim stazama pored hladnoće nailaze na prave probleme (VIDEO)

U Bihaću se, prema procjenama MUP-a USK, nalazi između 5000 i 5.500 migranata, a svakodnevno pristižu nove skupine iz brojnih zemalja Azije i Afrike.

Mnogi od njih pokušavaju preći dobro čuvanu granicu Republike Hrvatske i nastaviti put prema zemljama Zapadne Evrope, a tom prilikom biraju nepristupačne staze i puteve, čak i preko planine Plješevice.Mnogi na tom putu će izgubiti život,povrijediti se ,razboljeti ili nastradati od divljih životinja.

Pripadnici Gorske službe spasavanja Bihać registrovali su kolone migranata u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u blizini Bihaća. Na videosnimku  vidljive su ogromne skupine migranata koji kroz planinske staze Plješevice nastoje preći hrvatsku granicu.

Nekad pokušavaju u velikim grupama a nekad u malim sa svega par ljudi jer se nadaju ako ih je manje da će ostati neprimjeceni i da će na kraju ući u EU tj u R.Hrvatsku i krenuti dalje.

U planini Plješivici nadomak Bihaća a koja je ujedno i granica sa R.Hrvatskom i Evropskom Unijom ima jako puno migranata koji pokušavaju neprimječeni proći skrivajuci se od Granične policije  u gustom rastinju.

Na tom putu imaju puno neprijatelja kako u vremenskim neprilikama tako i u životinjama tako su ova dvojica naišli na medvjeda koji je sreca prije njih nastradao ili prirodno uginuo.Pogledajte iznenadicete se ovom fotografijom.

Poslovnidnevnik.ba-Migranti s medvjedom

 

Migranti odmor i priprema za prelazak granice

Krijumčarenje ljudi  je stalno prisutno, ali u ljetnjim mjesecima biznis je puno isplativiji. Po lijepom vremenu je, naime, mnogo lakše proći kroz šume na granici sa Hrvatskom.  Kažu da migrante prevode sami migranti  koji čekaju azil u Evropskim državama i organizovano prebaceni tu da odrade posao par mjeseci.

Njih   za ovaj posao regrutiraju u velikim gradovima u Italiji. Njihovim šefovima je  potreban netko tko govori dari, zbog toga što u posljednje vrijeme kroz BiH  prolazi veliki broj afganistanskih migranata.  No ruta kroz Bugarsku-Srbiju-Bosnu i Hercegovinu  je i najjeftinija na putu prema Njemačkoj ili Francuskoj gdje se mnogi nadaju da će naći posao i omogućiti ostatku obitelji da im se pridruži.

U Bihaću su migranti smješteni na par lokacija i zimu dočekuju jako nespremni pored toga što IOM, UNHCR  i Crveni Križ vodi brigu o njima mnogi se smrzavaju i žive u njeljuskim uvjetima bez vode za kupanje i adekvatne obuće i odjeće.

u prilogu POGLEDAJTE VIDEO REPORTAŽU ALJAZEERA BALKANS:

 

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)