Home / Ličnosti / Trump nije obišao groblje američkih vojnika u Francuskoj – zbog kiše

Trump nije obišao groblje američkih vojnika u Francuskoj – zbog kiše

AMERIČKI predsjednik Donald Trump otišao je, kao i deseci drugih državnika, u Pariz na obilježavanje stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata.

Međutim, za razliku od francuskog domaćina Emmanuela Macrona, njemačke kancelarke Angele Merkel i brojnih drugih, nije otišao na groblje na kojem su pokopani američki vojnici pali u tom ratu. Razlog zbog kojeg je propustio ovaj posjet bila je, vjerovali ili ne – kiša.

Naime, Bijela kuća je upravo to navela kao razlog zbog kojeg Trump nije posjetio Američko groblje Aisne Marne i memorijal Bellau, oko 100 kilometara udaljene od Pariza, gdje se nalaze grobovi dvije tisuće američkih marinaca.

Jaka kiša i slaba vidljivost prizemljili predsjednički helikopter

Jaka kiša i “gotovo nikakva vidljivost” su, priopćila je Bijela kuća, prizemljile predsjednički helikopter, tzv. Marine One, a Trump navodno nije htio ići predsjedničkom limuzinom kako povorka vozila u posljednji trenutak ne bi zakrčila promet iz Pariza.

“Predsjednik Trump nije htio prouzročiti takvu vrstu neočekivane smetnje gradu i njegovim stanovnicima”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, prenosi BBC.

Umjesto toga, Trump je subotu proveo u rezidenciji američkog veleposlanika u Parizu, a posjetio je i drugo američko groblje u Parizu. No to ne mijenja činjenicu da su Macron, Merkel, kanadski premijer i drugi u zajedničkoj ceremoniji položili vijence i odali počast palim američkim vojnicima, unatoč kiši – a Trump nije bio tu.

Trumpovu bizarnu odluku kritizirali su mnogi, uključujući britanskog ministra obrane i dvojnog britansko-američkog državljanina Tobiasa Ellwooda, koji je primijetio kako je “kiša bila redovita pojava na Zapadnoj fronti (Prvog svjetskog rata)”, ali “nije spriječila naše hrabre junake da obave svoj posao”.

“Ti veterani kojima se predsjednik nije udostojio odati počast borili su se po kiši”

Trumpa je mnogo žešće prozvao unuk britanskog premijera Winstona Churchilla, Sir Nicholas Soames. “Oni su umrli licem suočeni s neprijateljem, a onaj patetični, neadekvatni Donald Trump nije mogao niti prkositi vremenu kako bi odao počast palima. Nije prikladan da predstavlja ovu veliku zemlju”, napisao je Soames na Twitteru.

Nisu ga štedjeli ni Amerikanci, poput senatora i bivšeg ministra vanjskih poslova Johna Kerryja. “Predsjednik Donald Trump nije došao na događaj zbog kišnih kapi? Ti veterani kojima se predsjednik nije udostojio odati počast borili su se po kiši, u blatu, po snijegu, a mnogi su umrli u rovovima za cilj slobode. Kiša ih nije zaustavila i ne bi smjela zaustaviti američkog predsjednika”, napisao je.

Savjetnik bivšeg predsjednika Baracka Obame, Ben Rhoades, istaknuo je kako je pomogao planirati sva Obamina putovanja u osam godina mandata i kako “uvijek postoji opcija za kišu”.

Trumpa je suptilno podbo i predsjednički povjesničar Michael Beschloss, objavivši fotografiju Johna F. Kennedyja i Charlesa de Gaullea kako odaju počast palim vojnicima po, kako je naglasio, “pariškoj kiši”.

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)