Home / Vijesti / BiH / “DODIK PALIO SVIJEĆE DA LUKA MODRIĆ POLOMI NOGE NA SVJETSKOM PRVENSTVU”: Dodik je napravio pakleni plan sa Čovićem i Vučićem da pobijedi na izborima, a onda Bosnu potpuno…”

“DODIK PALIO SVIJEĆE DA LUKA MODRIĆ POLOMI NOGE NA SVJETSKOM PRVENSTVU”: Dodik je napravio pakleni plan sa Čovićem i Vučićem da pobijedi na izborima, a onda Bosnu potpuno…”

“Neka Dodik i Čović kažu da su se dogovorili. Isti onaj Dodik koji pali svijeće da Luka Modrić polomi noge na svjetskom prvenstvu. Isti onaj Dodik koji zajedno sa srpskim nacionalistima proglašava 11. jul danom sjećanja na jasenovačke žrtve”, naveo je Jovanović.

Srbija dva puta ne može izgubiti isto. No, ono što sada možemo izgubiti jeste prilika da se dogovorimo sa Albancima i da uspostavimo mir.

Poručio je ovo predsjednik Liberalne demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović u prvom ovosezonskom izdanju Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem na Face TV-u, govoreći o pregovorima Beograda i Prištine.

“O čemu mi pregovaramo? Ne može se dva puta izgubiti isto. Ovo su političke metode kojima se priprema teren za rješenje koje je manje-više dio istorije. Nema prostora za nešto posebno novo ili drugačije”, kazao je on.

Mišljenja je da su tenzije u Beogradu, a ne u Prištini, jer, kako je rekao, Kosovo je davno raskrstilo sa Srbijom, a Srbija još luta i sve što se događa je posljedica tog lutanja.

“Srbija je morala da bude prva zemlja koja bi se obratila kosovskim albancima i kosovskim srbima i koja bi iskazala spremnost da prizna Kosovo kao državu, te da pomogne Kosovu da bude normalna država. Kroz takav odnos prema Kosovu, zapravo bi otvorila prostor za sve svoje interese, koji su i danas prisutni i legitimni”, naveo je Jovanović.

Kazao je kako bi podržao dogovor predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, jer ne vidi ko bi drugi mogao da se dogovori.

“No, ono što me brine je što je Srbija danas na planu odnosa sa Kosovom, BiH i Hrvatskom luđa nego prije pet ili deset godina. Još manje imamo potencijala da razumijemo dogovor. Na temi Kosova treba konačno da bude slomljena kičma srpskom nacionalizmu koji je uništio i Srbiju i Srbe i sve oko nas”, smatra ovaj srbijanski političar.

Kako je upozorio, taj nacionalizam danas jede BiH na dogovoru i dealu Milorada Dodika i Dragana Čovića.

“Neka Dodik i Čović kažu da su se dogovorili da jedan drugom pomognu da uđu u Predsjednišštvo BiH i blokiraju jedinu instituciju koju u BiH u ovom trenutku imaju. O tome se nisu dogovorile Srbija i Hrvatska, jer sam siguran da Andrej Plenković i Aleksandar Vučić takvu politiku ne odobravaju. Pri tome Plenkovića, čini mi se, niko ništa i ne pita, a Vučić ne može da popušta i u BiH i na Kosovu, odnosno da demonitra nacionalizam i u BiH i na Kosovu”, poručio je Jovanović.

Zbog toga će, kako je naveo, Vučić doći Dodiku na finale izborne kampanje, “iako Dodik to ne zaslužuje”.

“Nije mjesto srpskom predsjedniku pored kandidata za Predsjedništvo BiH koji kao svoj isključivi cilj kandiduje rušenje BiH, a u izbornu kampanju ulazi sa odlukom parlamenta koju je on isforsirao, a njegova većina izglasala, kojom se osporava odluka parlamenta RS iz 2004. godine kojom je usvojen izvještaj Vlade RS o zločinima u Srebrenici. Šta će predsjednik Srbije pored takvog čovjeka?”, pitao je predsjedik LDS-a Srbije.

Prema njegovom mišljenju, to Srbiju vuče u mrak zbog onog što Dodik svojom politikom proizvodi.

“Neka Dodik i Čović kažu da su se dogovorili. Isti onaj Dodik koji pali svijeće da Luka Modrić polomi noge na svjetskom prvenstvu. Isti onaj Dodik koji zajedno sa srpskim nacionalistima proglašava 11. jul danom sjećanja na jasenovačke žrtve”, naveo je Jovanović.

On smatra da Dodikov interes nije evropska demokratska BiH, konstatujući da samo u takvoj BiH Srbi mogu da opstanu.

“Srba danas nema u Mostaru. Kakav je danas Mostar grad? Nema izbora u tom gradu. Odrastaju generacije sa one strane bulevara Alekse Šantića ili Mile Budaka, čujte tu sramotu, koje nikada nisu izašle na Stari most, mislim na Hrvate, kao i generacije Bošnjaka koje nikada nisu prešle Neretvu, a Srba u tom gradu više i nema. Ako su u Mostaru, šta im onda RS? Iz Dodikove perspektive nacionalni interes Srba u BiH nije demokratska evropska BiH, nego samo ona u kojoj je on na vlasti”, kazao je, između ostalog, Jovanović.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)