Home / Vijesti / Regija / UNHCR OBJAVIO ŠOKANTAN IZVJEŠTAJ: “Hrvatski policijaci su pretukli 700 migranata”!

UNHCR OBJAVIO ŠOKANTAN IZVJEŠTAJ: “Hrvatski policijaci su pretukli 700 migranata”!

Pripadnici hrvatske policije u prvih osam mjeseci ove godine pretukli su 700 migranata koji su iz Bosne i Hercegovine ilegalno ušli u Hrvatsku. Osim što su ih tukli, uzimali su im imovinu. Osim toga, hrvatski su policajci oko 2500 migranata koji su ilegalno ušli u Hrvatsku prisilno vratili u Bosnu i Hercegovinu. Stoji to u najnovijem izvještaju UNHCR-a o migrantima “Put očajnika”.

U izvještaju se navode oštre kritike hrvatske vlasti zbog njenog ponašanja prema ilegalnim migrantima.

Slične pa i potpuno identične ocjene ponašanja hrvatske policije prema migrantima nedavno je objavio i britanski list Guardian, koji je u reportaži iz Bihaća i Velike Kladuše citirao riječi migranata koji su optužili hrvatsku policiju da ih tuče, krade im lične  stvari i nasilno ih vraća u BiH.

U izvještaju UNHCR-a također se navodi da su hrvatske vlasti onemogućile oko 1100 migranata, među kojima oko stotinu djece, u podnošenju zahtjeva za azilom u Hrvatskoj. U izvještaju se takođernavodi se i da se 12 migranata utopilo pri pokušaju prelaska hrvatsko-slovenske granice.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u razgovoru za Die Welt prije nekoliko dana odbacio je kritike da hrvatska policija nasilno zaustavlja migrante na granici.

“Hrvatska policija provodi nacionalno i europsko zakonodavstvo i pravila, uključujući šengenski zakonik i dablinsku uredbu”, rekao je Plenković i istaknuo važnost hrvatske uloge u zaštiti najduže vanjske evropske granice.

“To je od velike važnosti kako bi se spriječilo ponavljanje nekontroliranih migracija kao 2015. i nezakonite migracije na novim rutama”, rekao je Plenković njemačkom listu.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)