Home / Ličnosti / TRUMP PADA U NAREDNIH 11 NEDJELJA? Suočit će se sa izdajom suradnika, tužbama, medijskim napadima…

TRUMP PADA U NAREDNIH 11 NEDJELJA? Suočit će se sa izdajom suradnika, tužbama, medijskim napadima…

Stanje u američkoj politici je tokom proteklih godinu i po dana često nalikovalo na cirkus, u kojem ludilo nikada ne prestaje, ali bi, ipak, narednih 11 nedjelja mogle biti najnapetiji period vladavine američkog predsjednika Donalda Trumpa, uz moguće najveće posljedice

alt

Prema pisanju “Washington posta”, Trumpa očekuju brojni izazovi, među kojima je prvi opasan izazov – slučaj protiv njegovog bivšeg advokata Michael Cohena.

Federalne vlasti su istraživale da li je Cohen prevario banku i poresku službu i pribavio zajmove u iznosu od preko 20 miliona dolara za kompanije za taksi prevoz u njegovom vlasništvu i u vlasništvu njegove porodice, i provjeravale su da li je prekršio zakone o finansiranju kampanje ili neke druge kada je pomogao da se naprave ugovori kojim bi se platila šutnja žena koje tvrde da su imale aferu sa Trumpom.

Cohen se u utorak izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju kampanje i druge optužbe, navodeći da je po nalogu kandidata za federalni položaj organizovao isplate da bi utjecao na predsjedničke izbore 2016. godine.

Cohenovo priznanje povezano je sa novcem koji je tokom predizborne kampanje 2016. godine isplaćen navodnim Trumpovim ljubavnicama.

Cohen je istakao da je organizovao isplate čija je “glavna svrha bila utjecanje na izbore”, po nalogu kandidata za federalni položaj, kojeg nije imenovao.

Cohen, koji je prethodno sa federalnim tužiocima postigao sporazum o priznanju krivice, izjasnio se krivim za ukupno osam tačaka optužnice, uključujući izbjegavanje plaćanja poreza i davanje lažnih izjava finansijskoj instituciji.

Pred Trumpm su, međutim, i drugi izazovi.

Naime, Paul Manafort, njegov biši šef kampanje se suočava sa dva suđenja, a drugo suđenje se odnosi na slučaj koji je direktno povezan sa njegovim radom u zemljama bivšeg ŠSR i sa načinima na koje su te njegove aktivnosti utjecale na njegov rad u Trumpovoj kampanji.

Specijalni savjetnik Robert Mueller bi uskoro mogao da iznese nove optužnice ili čak i objavi finalni izvještaj istrage ruskog miješanja u Trumpovu kampanju.

Trump će vjerovatno nastaviti da ukida pristup povjerljivim dokumentima svojim kritičarima iz obavještajne zajednice, što će dovesti do još veće osude i od strane Demokratske partije i od strane Republikanske partije, kao i sve veće poređenje sa Richardom Nixonom.

Njegova bivša savjetnica Omarosa Manigo Newman će nastaviti da objavljuje snimke razgovora sa ljudima u Bijeloj kući.

U Teksasu će započeti tužba u kojoj će se republikanske države i administracija zalagati da se potpuno uništi čitav Zakon o pristupačnoj zaštiti, poznat kao Obamacare, što će demokratama dati temu neprocjenjive vrijednosti za kampanju.

Uskoro će početi i saslušanje povodom imenovanja Bretta Kavanaugha kao sudije Vrhovnog suda. Ako se taj proces završi pobjedom Trumpovog kandidata, on će vjerovatno dovesti do straha i protivljenja demokrata jer će shvatiti koliko će intenzivno konzervativan sa njim biti Vrhovni sud.

To su samo neke stvari koje će se uskoro desiti, a postoje i mnoge nepredvidive posljedice koje može izazvati Trumpovo ponašanje.

Njegov trgovinski sukob sa drugim državama je do sada izazvao samo gubitke radnih mjesta i nesigurnosti, a moguće su i nove međunarodne krize i konflikti sa američkim saveznicima, ocjenjuje Washington post.

Kulminacija ovog predstojećeg napetog perioda jesu izbori za Kongres u novembru, jer ukoliko demokrate tada preuzmu kontrolu, moguće su i nove istrage Trumpovih skandala.

SB/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Danska premijerka pretučena u Kopenhagenu

Danska premijerka Mette Frederiksen napadnuta je na ulici u starom dijelu Kopenhagena, izvijestila je danska …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)