Home / Ličnosti / Njemački mediji pišu da je Merkel postigla sporazum o migrantima s većinom članica EU-a

Njemački mediji pišu da je Merkel postigla sporazum o migrantima s većinom članica EU-a

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel postigla je bilateralni dogovor s 14 zemalja članica Europske unije o hitnom povratku izbjeglica koje su već registrirane u tim zemljama, a s Grčkom i Španjolskom se još pregovara, javljaju njemački mediji u subotu.

“Postignut je dogovor s Belgijom, Danskom, Finskom, Francuskom, Litvom, Latvijom, Luksemburgom, Nizozemskom, Portugalom i Švedskom, ali i s Češkom, Mađarskom i Poljskom koje su se dosad žestoko protivile ovakvom sporazumu”, javljaju njemački mediji pozivajući se na izvješće pod nazivom “Više reda i pravila u migracijskoj politici: stanje nakon EU summita 28./29. lipnja”, koje je kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel poslala koalicijskim partnerima Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU) i Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD).

Kancelarka je još, kako se nadalje navodi u dokumentu, dobila jamstva Grčke i Španjolske o tomu da će primati natrag izbjeglice koje su već registrirane u njihovim zemljama, a koje su pokušale ući u Njemačku.

Na listi zemalja s kojima je postignut sporazum nisu ni Italija, ni Austrija, ali ni Hrvatska, koja je kao zemlja na tzv. Balkanskoj ruti više pogođena izbjegličkom tematikom nego mnoge druge članice EU-a.

Merkel se isto tako zalaže i za izgradnju prihvatnih centara u kojima bi izbjeglice bile smještene do njihove konačne odluke o boravišnom statusu. Novost je ta da će izbjeglicama biti zabranjeno udaljavati se iz tih centara koji bi trebali biti smješteni blizu granica.

Angela Merkel u sporazumu s europskim partnerima vidi glavne uvjete sestrinske stranke CSU i njezinog predsjednika i ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera kao ispunjene.

Prije dva tjedna je između CDU-a i CSU-a izbila svađa oko smjernica izbjegličke politike koja je na trenutke prijetila raspadom demokršćanske Unije CDU/CSU, a time i raspadom vladajuće koalicije.

CSU traži odbijanje već prije registriranih izbjeglica, dok je Angela Merkel tražila prvo dogovor s EU partnerima odbijajući jednostrane odluke Njemačke.

Čelništva CDU-a i CSU-a sastaju se odvojeno u nedjelju kako bi razmotrili daljnje korake u odnosu prema izbjegličkoj politici./index.hr/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)