Home / Vijesti / BiH / Titova rezidencija u New Yorku prodata za 12 miliona dolara, BiH pripalo 1,3 miliona

Titova rezidencija u New Yorku prodata za 12 miliona dolara, BiH pripalo 1,3 miliona

Iako je početna cijena iznosila blizu 20 miliona dolara, države sukcesori (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Makedonija) sa željom da ubrzaju proces pristale su na iznos od osam miliona dolara manje.

“Stan je prodat za 12 miliona dolara i to je realizovano u okviru sukcesije. Informaciju sam dao prošle sedmice Vijeću ministara”, potvrdio je za Klix.ba ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Od ukupno 12 miliona dolara 3,3 miliona dolara će biti izdvojeno za održavanje, jer se od 1995. godine moralo plaćati održavanje, što je u skladu s propisima koji važe u New Yorku.

“Od ostatka Bosni i Hercegovini pripada 15 posto, što iznosi blizu 1.324.000 dolara. Najviše su dobile Srbija, Hrvatska i Slovenija”, dodao je Crnadak.

On je istakao da će na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministara predložiti da novac, koji bi BiH trebala dobiti iduće sedmice, bude preusmjeren za kupovinu nekretnine u gradu gdje BiH ima ambasadu.

“Smatram da je to jedini ispravan način trošenja ovog novca, kako bi ostao u diplomatsko-konzularnoj mreži”, ističe Crnadak.

Treba istaći da je u New Yorku ostala i nekretnina čija je vrijednost procjenjivana na blizu 50 miliona dolara, ali je zainteresovani kupac navodno odustao. U tom objektu nalazi se Misija Srbije pri UN-u.

“Kada se proda i ta nekretnina Bosna i Hercegovina će dobiti dio novca”, istakao je Crnadak za Klix.ba.

Podsjetimo, prilikom objave da se luksuzni stan prodaje, njujorški agent za nekretnine Tristan Harper je kazao da će objekt biti pravi hit na tržištu. Riječ je o stanu s pet terasa koji je Jugoslavija kupila 1975. godine za samo 75.000 dolara, a ima 216 kvadratnih metara i 14 prostorija, od čega šest spavaćih soba.

Klix.ba/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)