Home / Ličnosti / MNOGI SE PITAJU KAKO STIŽE DA BUDE USPEŠNA KAO MAJKA I POSLOVNA ŽENA: ‘ZAPRAVO JE JAKO JEDNOSTAVNO!’

MNOGI SE PITAJU KAKO STIŽE DA BUDE USPEŠNA KAO MAJKA I POSLOVNA ŽENA: ‘ZAPRAVO JE JAKO JEDNOSTAVNO!’

Jelena Đoković je trenutno u Beogradu, gde završava važne poslove za Fondaciju i u vezi s magazinom „Original“ koji promoviše.

– Trenutno sam najviše usredsređena na razvoj platforme „Original”, koja postaje mesto koje okuplja mlade i osnažuje ih na više nivoa. U magazinu promovišemo sjajne ljude iz biznisa, nauke, kulture, delimo iskustva koja će ih inspirisati, pokrenuti, zamisliti, informisati… Zahvalna sam „Direct mediji” koja je prva prepoznala potencijal naše ideje i partner je od samog početka. Prošle godine smo prvi put organizovali HR simulaciju na kojoj je 200 mladih razgovaralo sa HR 20 najvećih kompanija u Srbiji kako bi unapredili veštine predstavljanja na razgovorima za posao. Dobili smo sjajan fidbek, nekoliko mladih je zaposleno, i organizovaćemo je i ove godine. Sada smo fokus stavili na mlade preduzetnike i kao prvi korak potpisali Memorandum o saradnji sa Privrednom komorom Srbije s idejom da našu medijsku platformu stavimo na raspolaganje preduzetnicima, da što više promovišemo domaće proizvode i lokalno i u inostranstvu. Organizovaćemo veliku konferenciju na jesen na kojoj će preduzetnici predstavljati svoje proizvode, dovešćemo potencijalne investitore i kroz niz radionica i panela pokušati da pomognemo svima koji danas žive svoje ideje, zapošljavaju sebe i druge i trude se da izvozimo ne ljude nego proizvode.

Fondacija „Novak Đoković” najpre pomaže deci, postoji li neka ljudska priča vas je posebno rastužila?

– Uh, bilo ih je jako puno. Pre dve godine smo otvarali vrtić u Šidu, koji pohađa dete-leptir. Taj mali anđeo koji trpi jako velike bolove, te njegove okice, majka koja strepi da li će se udariti – baš sam bila pod jakim utiskom. Pamtim i porodicu iz projekta „Porodični saradnik” – otac i troje dece, majka ih je napustila. Ćerka koja brine o higijeni, kuva i ide u školu. Učili smo ih veštinama i kućnim i roditeljskim i komunikacijskim i prvi put su kroz program proslavili zajedno rođendan, sa tortom i svećicama.

Jelena Đoković
JELENA ĐOKOVIĆ • A. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Na predavanjima koje ste zimus održali u Beogradu tema je bio magazin „Original” i tada ste istakli da je veoma bitno da u magazinu najvažnija stavka bude dobar intervju. Kada bi vas intervjuisali, koje pitanje bi bilo originalno, na koje biste odgovorili a da vam niko nije postavio?

– I sama vrlo često pišem u magazinu i trudim se da postavljam originalna pitanja, zapravo da pronalazim originalne uglove kada predstavljam neku temu, ali i da pitam baš ono što me zanima. Sada razvijam podcast i intervjuisala sam 10 preduzetnika, oduševljena sam bila pričama o Ruksagu, Novoj Iskri, Zao nakitu, Remake, Makadanu, Belgrader siru… Imamo sjajne preduzetnike. Originalno pitanje meni – koliko dugo ste razvijali ideju o platformi Original? Evo odgovoriću vam: Više od godinu dana.

Vaša misija i ovog puta u Beogradu jeste da pomognete i naučite decu kako da se u životu bore s problemima i nađu put ka uspehu. Šta je u celoj toj priči ključno?

– Pre godinu dana pokrenuli smo projekat „Podrška“, a ne perfekcija, koji je pre svega namenjen roditeljima, a suštinski deci. U njemu se krije ključ uspeha – od dece previše očekujemo, kalupimo ih, lomimo im krila, ne damo im da se igraju, da sanjaju. U životu će se boriti uspešno sa problemima ako budu imali puno samopouzdanja, lične snage da ne odustanu kad padnu jer će padati. Svi padamo, što više padova imamo, to posle imamo više uspeha. A ustanu jaki, sa čvrstim karakterom, ustanu vredni, radni, disciplinovani, oni koji nikad ne odustaju. Te vrednosti nosimo iz porodice i učimo još od malih nogu i zato sada pokušavamo da ih prenesemo deci i roditeljima.

Govorili ste u medijima da ste od malih nogu počeli da zarađujete za život, pa ste tako sebi obezbedili studiranje u Italiji. Rano ste se odvojili od porodice, sami odrastali u drugoj zemlji, šta vam je bilo najteže?

– Mene su moji roditelji osnažili pre nego sto sam otišla, tako da sam se trudila da zbog odvojenosti od porodice ne patim nego da se usredsredim na cilj – da učim jer nisam smela da padnem godinu. Izgubila bih stipendiju i morala bih da se vratim. Sada kada zagrebem, shvatim da mi je nedostajalo i više nego što sam bila spremna da priznam – i mama i tata, sestra, topli ručak, oni ukusi koje samo mama ume da spremi… Ali to iskustvo me je učinilo još snažnijom i ja bih svim roditeljima savetovala da decu osamostale i spreme za život.

Jelena i Novak Đoković
JELENA I NOVAK ĐOKOVIĆ • MILAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji žena, a neosporno je da ste velika podrška Novaku. Na koji način mu pomažete kada dođe do lošeg perioda u njegovoj karijeri?

– Ljubav i podrška su nezamenljivi. Našu porodicu je jos više povezao ovaj izazovni period koji Novak prolazi i on oseća u svakom trenutku da smo tu i da verujemo u njega.

U poslednje vreme mnogi komentarišu da ste vi krivi za Novakove poraze. Da li vam je teško što vas vređaju, a znate da ste dali celu sebe da mu u svakom trenutku budete najveća podrška i snaga?

– Nije mi prijatno i mislim da to nije nešto na sta mogu da utičem. Usmerila sam svoju pažnju na neke druge stvari koje mi daju energiju i koriste mojoj porodici, mojoj deci, a i samom Novaku, kome treba jaka, srećna i ispunjena žena, a ne žena koja brine o utiscima javnosti. Moja uloga u javnom životu je isključivo vezana za promovisanje vrednosti „Novak Đoković” fondacije i brenda, kao i platforme „Original”.

Jelena i Novak Đoković
JELENA I NOVAK ĐOKOVIĆ • DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Imate dosta obaveza, a uz sve to se trudite da deci Stefanu i Tari pružite srećno detinjstvo. Kako balansirate između poslovnih i privatnih obaveza? Nedostaju li im roditelji nekad?

– Mi provodimo puno vremena zajedno, imamo naše male igre i dogovor da kada smo sa decom, onda smo samo usmereni na njih. Ne radimo, ne gledamo u telefone, isključivo se zabavljamo i igramo s njima. Balans diktiraju prioriteti, vrlo je jednostavno zapravo.

Često na društvene mreže objavljujete snimke iz vaše svakodnevice, a mnoge žene zanima kako izgleda jedan dan Jelene Đoković?

– Nema tu ničeg senzacionalnog – igram se s decom, radim, na vezi sam svakodnevno sa nekoliko različitih timova, pričam sa Novakom, brinem o deci. I uživam u svojoj divnoj porodici.

Pulsonline/Poslovnidnevnik

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)