Home / After Work / LifeStyle / Super plavi krvavi Mjesec možete pratiti uživo na internetu

Super plavi krvavi Mjesec možete pratiti uživo na internetu

 Mjesec će danas biti najbliži Zemlji u svojoj orbiti, a izgledat će 14 puta veći i 30 posto sjajniji. Super plavi krvavi Mjesec ustvari predstavlja astronomski triplet, odnosno spoj tri nebeska fenomena koja će se zajedno pojaviti na nebu, a riječ o pojavama Supermjesec, Krvavi Mjesec i Plavi Mjesec.

Supermjesec je pojava kada se pun Mjesec nađe bliže Zemlji nego inače. Kada Mjesec postane crvenkast, onda tu pojavu nazivamo Krvavi Mjesec, a kada se u jednom kalendarskom mjesecu po drugi put na nebu pojavi pun Mjesec, onda je riječ o pojavi Plavog Mjeseca.

Ipak, današnja nebeska pojava neće biti vidljiva u svim dijelovima svijeta.

Stanovnici Moskve, preko Sydneyja do Washingtona moći će svjedočiti rijetkom nebeskom fenomenu predvečer, prilikom izlaska Mjeseca.

Amerikanci će moći vidjeti Super krvavi plavi Mjesec danas neposredno prije izlaska Sunca, navode iz NASA-e. Pomračenje Mjeseca na istočnoj obali SAD-a počet će u 5:51 ujutru po lokalnom vremenu, odnosno za manje od sat vremena. Tada će Super plavi Mjesec početi crvenjeti.

Stanovnici Bliskog istoka, Azije, istočne Rusije, Australije i Novog Zelanda večeras će moći pratiti pojavu Super plavi krvavi Mjesec. Pomračenje u Sydneyju će početi u 21:51 sat, na Novom Zelandu u 23 sata, u 18 sati u Šangaju te u 13 sati u Moskvi.

Većina ljudi u Evropi, Africi, Centralnoj i Južnoj Americi će propustiti ovaj astronomski triplet. Međutim, ljubitelji astronomije u ovim dijelovima svijeta moći će pratiti neobičnu pojavu putem videa uživo koje će na internetu prenositi NASAVirtual Telescope i Univerzitet Zapadni Sydney.

Pojava Plavi Mjesec desit će se još dva puta u 2018. godini, dok ćemo pojavu Supermjesec čekati do januara 2019. godine.

Klix

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)