Home / Vijesti / BiH / BOSANAC NA `BUVLJAKU` KUPIO SLIKU ZA 3 MARKE: POGLEDAJTE KOLIKO BI ONA SAD MOGLA VRIJEDITI…

BOSANAC NA `BUVLJAKU` KUPIO SLIKU ZA 3 MARKE: POGLEDAJTE KOLIKO BI ONA SAD MOGLA VRIJEDITI…

Jedan Sarajlija našao je, po svemu sudeći, vrijednu stvar na mjestu gdje se prodaju korištene stvari. Ovo je njegova priča, koju želi podijeliti s javnošću…

– Proteklih godina bili smo svjedoci sve veće krize u Bosni i Hercegovini. Naravno u skladu s tim gledali smo kako se zatvaraju mnoge radnje koje su imale dugogodišnju tradiciju, a nicale su nove radnje pod nazivom POLOVNE. Nije mi bilo drago gledati to. Prilikom posjete trgovini polovne robe i zapažanju jednog detalja, promIjenio sam mišljenje u vezi takvih trgovina.

Naime, razgledajući po radnji polovnih stvari primIjetio sam jednu zanimljivu sliku. Sudeći po svemu bila je spremna da završi u otpadu. Prodavač mi je istu tu sliku sa zadovoljstvom prodao za 3 KM (1,5 euro). Sliku sam nakon par dana pregledao i ugodno sam se iznenadio. Autor slike bio je Max Rimboeck. Pretragom na Internetu sam utvrdio da je to njemački slikar i da se njegove slike kreću od 400$-10 000$. Nije mi bilo jasno kako je moguće da umjetnička slika završi zamalo u otpadu. Tada sam se sjetio emisije Nacionalne Geografije u kojoj tragač za nestalim umjetninama tvrdi da je u Drugom svjetskom ratu nestalo 100.000 umjetnina koje do danas nisu nađene.

Kada sam posložio činjenice, jedina teorija je bila da prilikom smrti starije osobe, recimo u Njemačkoj, sve stvari iz stana prodaju za malu cijenu kupcima koji ponekad dolaze iz Bosne i ostalih dijelova Balkana i na takav način završe na našem prostoru u trgovinama polovnih stvari. Da bih potvrdio svoju teoriju krenuo sam u potragu i kupovinu za sitne novce sve što bi asociralo na to da bih moglo biti vrijedno. Za dvije godine prikupio sam na desetine ručno rađenih predmeta sa potpisima, slika, ručno oslikanog posuđa i keramike koji imaju visoku cijenu na tržištu, a koji su kod nas prodavani za sitan novac.

Danas sa sigurnošću mogu reći da je dio od 100.000 nestalih umjetnina na način koji sam opisao završilo na prostoru Balkana. Predmete koje sam pronašao i kupio, a kojih ima mnogo, u narednom periodu trebaju biti objavljeni na Fb stranici. Ukoliko posjedujete zanimljiv predmet, planirano je da se na toj stranici može prezentirati i dobiti instrukcije na koji način predmete poslati na provjeru. Nadam se da su građani u proteklim godinama kupili mnogo predmeta koji imaju veliku vrijednost.

DV

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)