Home / EU / Nijemci rekordno bogati

Nijemci rekordno bogati

Unatoč rekordno niskim kamatama, Nijemci su sve bogatiji. Privatni imutak se povećao na rekordnih 5,7 bilijuna eura. No da su hrabriji, Nijemci bi bili još bogatiji.

Zahvaljujući više nego stabilnom tržištu rada i kontinuiranom gospodarskom rastu, građani Njemačke su prošlih godina mogli štedjeti još više nego obično. Prema aktualnim podacima za treći kvartal 2017. imutak građana Njemačke se povećao za 1,2 posto te sad iznosi 5,779 bilijuna eura, kako je ovih dana priopćila Njemačka savezna banka. Očekuje se da će podaci za kraj 2017. pokazati da je imutak prešao sumu od šest bilijuna. U tu sumu je uključena vrijednost gotovine, dionica i životnih osiguranja ali ne i nekretnine.

Strah od dionica

Deutschland 20 Jahre Xetra-Handel an der Frankfurter Börse (imago/Xinhua)Duboki strah od dionica

Građani Njemačke bi mogli biti još bogatiji da više ulažu u dionice. No Nijemci još uvijek najviše vjeruju sigurnim i brzo dostupnim oblicima štednje poput štedne knjižice ili tekućeg računa koji međutim trenutno, zbog rekordno niskih kamata, ne donose nikakav profit. Ulaganje u dionice, pa čak i one s niskom razinom rizika se i dalje izbjegava. „Nijemci su još jako udaljeni od oblika štednje koji donose dugoročnu dobit”, zaključak je jedne nedavne studije koncerna Allianz. Zbog laganog porasta inflacije, klasični štediše čak i gube novac, Allianz tvrdi da su na ovaj način njemački štediše prošle godine izgubili između 35 i 38 milijardi eura. S druge strane niske kamate i dalje obilato koriste građani koji žele uložiti u nekretnine. Pomama za stambenim kreditima je nadalje velika.

nk(dpa)

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)