Home / Vijesti / BiH / Kinezi hoće da grade termoelektranu u Sanskom Mostu vrijednu milijardu KM…

Kinezi hoće da grade termoelektranu u Sanskom Mostu vrijednu milijardu KM…

Sredinom naredne godine očekuje se potpisivanje ugovora s kineskim investitorima, a nakon toga i konkretne aktivnosti na samom projektu.

Na 6. samitu premijera vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), koji je 27. novembra održan u Budimpešti, potpisan je Memorandum o saradnji između kineske kompanije China Energy Group i Lager d.o.o. Posušje na realizaciji projekta Rudnik i termoelektrana Kamengrad (RiTE) u Sanskom Mostu čija vrijednost prelazi milijardu KM.

Memorandum su potpisali predsjednik kineske grupacije China Energy Group Ding Yanzhang i izvršni direktor kompanije Lager d.o.o. Posušje Dragan Stipić, u prisustvu Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavnika FIPA-e i ostalih predstavnika nadležnih kineskih kompanija.

Iz Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) istakli su za Klix.ba da su oni pronašli investitora te da su o trošku i organizaciji China Energy u Kini predstavili sve raspoložive projekte, a poseban interes je pokazan za projekt Rudnika i termoelektrane Kamengrad.

“FIPA je od februara u stalnom kontaktu s vlasnikom projekta, relevantnim institucijama i ministarstvima u BiH i kompanijom China Energy Group radila na osiguravanju informacija, organizaciji sastanaka i posjeti lokaciji projekta, prijevodu dokumenata, kontaktiranju relevantih institucija u cilju dobijanja neophodnih informacija za izradu prefeasibility studije i feasibility studije, pregovorima o dogovoru teksta Memoranduma o saradnji, pojašanjavanju informacija o zakonskoj regulativi, tržištu električne energije, a iste aktivnosti će biti nastavljene u narednom periodu”, kazali su iz FIPA-e.

U junu 2018. potpisivanje ugovora o realizaciji projekta

Iz ove institucije napominju da Memorandum o saradnji na realizaciji projekta Rudnik i termoelektrana Kamengrad je potpisan između kompanija Lager i China Energy Group i kao takav nije dostupan za treće strane.

“Okvirno, u njemu su definirane daljnje obaveze obje strane i rokovi za njihovo izvršenje. Memorandum o saradnji je rezultat niza sastanaka i dogovora te izrađene prefeasibility studije”, dodaju.

Ipak, ono što je poznato za javnost jeste da navedene kompanije imaju šest mjeseci za pripremu projekta i potpisivanje konkretnog Ugovora o realizaciji projekta kojim će biti precizirani svi detalji.

“U skladu s tim, očekuje se potpisivanje ugovora o saradnji na realizaciji projekta Rudnik i termoelektrana Kamengrad između navedenih kompanija u junu 2018. godine u toku 3. ministarske konferencije posvećene promociji trgovine i ekonomske saradnje između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u kineskom Ningbou. Nakon potpisivanja ugovora bit će započeta konkretna realizacija projekta”, ističu iz FIPA-e.

Vrijednost projekta više od milijardu KM

U ekonomskom smislu, kako su ranije kazali u ovoj instituciji, projekt RiTE Kamengrad može se okarakterizirati kao historijski, s obzirom na to da je vrijednost projekta viša od 1.000.000.000 KM, te uzimajući u obzir njegov značaj najprije za razvoj općine, kantona, a potom i države. Ujedno će predstavljati i jednu od najvećih investicija u BiH.

Investitor China Energy Group je najveća kineska grupacija koja realizira projekte iz energetskog sektora širom svijeta. Američki časopis Engineering New-Record (ENR) objavio je listu 250 vodećih međunarodnih poduzetnika po kojem je China Energy Group na 11. poziciji, dok u Top 150 Global Design Firms zauzima 4. poziciju.

Načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović istakao je nedavno u razgovoru za Klix.ba da gradske vlasti daju podršku ovom projektu, no da se prethodno ispoštuju svi normativi koji su zakonom propisani, ponajprije iz domena ekologije i zaštite zdravlja.

Firma Lager iz Posušja, koja je od 2016. godine koncesionar na rudniku Kamengrad, počela je u maju ove godine eksploataciju mrkog uglja s površinskog kopa Zlauša. Kompanija trenutno upošljava 42 osobe, a u skorijem planu imaju proširenje proizvodnje i dodatno upošljavanje. Prema ranijim istraživanjima, podzemne zalihe mrkog uglja na području kamengradskog bazena iznose više od 300 miliona tona.

Vlada FBiH je 2016. godine donijela odluku kojom izgradnju termoelektrane u Sanskom Mostu svrstava u strateški projekt u energetici u Bosni i Hercegovini. Kako je istaknuto, uz kapitalnu investiciju od 1.020.000.000 KM, pokretanje proizvodnje rudnika i proizvodnja električne energije TE Kamengrad će predstavljati jednu od najvećih investicija u BiH.

izvor/Klix/
 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)