Home / Vijesti / BiH / Jubilarni, 5. susret grudskih privrednika u sklopu obilježavanja Dana općine Grude.

Jubilarni, 5. susret grudskih privrednika u sklopu obilježavanja Dana općine Grude.

U sklopu Kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja, Bisnode je ovoga puta sudjelovao na 5. susretu grudskih privrednika, koji je održan u okviru proslave Dana općine Grude. Sa zadovoljstvom ističemo da je, predstavljajući pohvalne rezultate i postignuća općine Grude, posebno o trendu rasta broja zaposlenih, ovom prezentacijom Bisnode zaokružio saradnju sa svim općinama Zapadno-Hercegovačke Županije i njenom Vladom.

 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});



Skup je prvi pozdravio načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, koji je ovu tradiciju okupljanja grudskih gospodarstvenika i započeo 2013. godine: „Ovdje u prekrasnom ambijentu Agroturizma Marića Gaj, okupili smo najuspješnije gospodarstvenike s područja općine Grude i šire. Općina Grude temelji svoje djelovanje na uspješnom poduzetništvu, po čemu je ovaj kraj itekako poznat. Cilj nam je poduzetništvo, rad i sve vrijednosti koje proizlaze iz rada staviti na jednu visoku razinu, i s ponosom ga prezentirati na Dan općine. S ponosom ističemo da, usprkos gospodarskoj krizi, Općina Grude bilježi rast svih poduzeća, te da u cijeloj općini Grude vlada jedna iznadprosječna situacija gdje imamo veliki broj zaposlenih, što se rijetko može susresti u BiH“, izjavio je gospodin Grizelj.

Skupu se sa par prigodnih riječi obratio gospodin Jozo Bejić, sekretar ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH a na temu Izgradnja poduzetničke infrastrukture kao potpore razvoju malom i srednjem poduzetništvu sa posebnim osvrtom na Poslovnu zonu Grude govorio je Nevzet Sefo, voditelj Odjela za poduzetništvo u agenciji Redah /Regionalnoj Razvojnoj agenciji za Hercegovinu.
U okviru LIFE projekta- projekta privlačenja investicija i promocija poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH, predstavnici Međunarodne financijske korporacije, inače Grupacije Svjetske banke, tokom provedbe projekta, pružali su tehničku pomoć Programu postinvesticijske podrške u Općini Grude. Haris Komić govorio je o Projektu LIFE – poboljšanje lokalnog okruženja za investiranje u općini Grude, čijom uspješnom realizacijom će ova općina lakše, brže, jeftinije i transparentnije izdavati dozvole i rješenja te olakšati redovno poslovanje.
Jens Muller, ekonomski savjetnik u gospodarskoj komori Grada Mostara, izaslanik Njemačke vlade, temom „Do potrebne radne snage kroz dualno obrazovanje“, podijelio je informacije dobre prakse prema zapadnom, konkretno njemačkom iskustvu, kada je u pitanju dualno obrazovanje, odnosno uvezivanje obrazovanja i privrede. „S jedne strane poduzetnici trebaju vidjeti svoju šansu da sudjeluju u stvaranju kvalitetne radne snage, a s druge strane mladi ljudi priliku da već u početnim fazama svoga školovanja osiguraju sebi buduća radna mjesta“, naglasio je Muller.

Privredna slika Općine Grude
Analiza privrede Općine Grude temelji se na 201 pravnom licu (privrednom subjektu) koje je predalo finansijski izvještaj za 2016. godinu Agenciji FIA Sarajevo do 01. 03. 2017. godine. Preko 90 % njih spadaju u mala poduzeća.

Pregled finansijskog poslovanja ovih kompanija u posljedenje tri godine pokazuje rast svih finansijskih pokazatelja, a pad dugoročnih (finansijskih) obaveza. Prema podacima iz 2016. ukupna poslovna aktiva u Općini Grude iznosi 748.462.663 KM, kapital 504.733.391 KM, ukupni prihodi 678.984.106 KM, neto dobit 61.479.743 KM a broj zaposlenih je 2.657.
4695C1FC-488A-47D5-ABB3-AD5603D1B0F8
Ako privredu u Grudama uporedimo sa privredom županije u kojoj se nalazi, kompanije u Grudama kreiraju 18,7% radnih mjesta u županiji i 20,9% njenih prihoda. Gledajući prihode od izvoza robe i učinaka na strana tržišta ona predstavljaju 15% prihoda kompanija iz Gruda. Na nivou FBiH izvoz predstavlja 15,2% prihoda, a u Zapadnohercegovačkoj županiji to je 14,2%.

Iz perspektive zaposlenih, privredni subjekti u Grudama pokazuju viši trošak plata po zaposlenom nego je to prosječno u županiji i viši nego u FBiH. Broj radnih mjesta u Grudama raste u zadnje tri godine. U zadnjoj godini prijavljenih je 139 radnih mjesta više nego u godini prije, što je povećanje za 5,5%. Najveći poslodavac po broju zaposlenih je Violeta d.o.o.

Pregled poslovanja po granama djelatnosti pokazuje da je najviše prihoda ostvarenih u proizvodnji. Ta djelatnost generira i najviše radnih mjesta, a čak 71,4% ukupne neto dobiti u općini. U proizvodnji je registrovanih 16,9% svih privrednih subjekata u Grudama, koji daju 42,9% radnih mjesta i ostvaruju 54,7% prihoda u Grudama.

Dobar ekonomski pokazatelj je rast neto dobiti, čiji rezultat je sigurno buduće poslovanje i plaćanje višeg iznosa poreza od dobiti.

Pregled grudskih kompanija po veličini prihoda u 2016. godini pokazuje slijedećih 10 najvećih od kojih zavisi uspješnost gospodarstva u Grudama. One ostvaraju 74,4% prihoda privrede općine, 78,5% neto dobiti, 47,8% radnih mjesta.

KOMPANIJA
PRIHOD
1. Violeta d.o.o.
222.536.364
2. Grafotisak d.o.o.
116.342.690
3. Bili Brig d.o.o.
45.171.887
4. Frank-Trgovina d.o.o.
29.485.607
5. Agrokor d.o.o.
21.739.957
6. TP Drinovci d.o.o.
19.467.938
7. Bilo Trade d.o.o.
15.309.080
8. PZ Vino-Duhan-Voće p.o.
12.154.665
9. Grioss d.o.o.
12.001.608
10. Antonio Trade d.o.o.
10.873.380
(izvor: FIA Sarajevo)

Bisnode

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)