Home / Vijesti / BiH / Put porodičnog preduzeća do Londonske berze

Put porodičnog preduzeća do Londonske berze

„Od porodičnog preduzeća do Londonske berze“ tema je predavanja koje je u petak, 17. marta, na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci održao Dragan Ninić, menadžer sektora za razvoj poslovanja kompanije LANACO.Predavanju su prisustvovali brojni studenti Ekonomskog, ali i drugih fakulteta, koji su iz prve ruke mogli da saznaju mnoge specifičnosti funkcionisanja porodičnog preduzeća koje posluje na tržištu koje je u fazi razvoja, kao što je to naše. Koliko su važne porodične kompanije za razvoj globalne ekonomije najbolje govore prognoze po kojima će do 2025. godine one činiti 40% od ukupnog broja najvećih kompanija u svijetu. Bila je to jedinstvena prilika da prisutni na krajnje autentičan način spoznaju sve izazove koji se postavljaju pred članove porodice. U paralelnim dešavanjima koja su određivala razvoj jedne porodice i onih koji su određivali uspjeh preduzeća u biznis smislu, primjetno je isticanje često za spoljni svijet nevidljive emotivne komponentne koja je bila vezivno tkivo i jedan od važnih segmenata LANACO tržišnog uspjeha. Ono po čemu se ova kompanija razlikuje od većine porodičnih preduzeća, jeste jedinstvena kombinacija porodične tradicije i vrijednosti koje je ona kreirala, sa jedne strane, te znanja i iskustva dokazanih eksperata iz oblasti informacionih tehnologija, sa druge strane.
„Naša kompanija nastala je prije četvrt vijeka kao porodični biznis, koji se u međuvremenu razvio u preduzeće koje djeluje na međunarodnom tržištu i zapošljava više od 280 stručnjaka u tri grada. Iako je porodica jedini vlasnik kompanije, od samog početka smo zarad konstantnog napredovanja i izbjegavanja zamki koje rukovođenje porodičnim preduzećem nosi sa sobom, razvijali menadžerski nivo koji danas čini Upravu kompanije. Ove pozicije smo povjerili stručnjacima, čije stroge kriterijume mora proći svaka poslovna ideja. Međutim, izuzetno je važno da vlasnici kompanija budu svjesni neprestanog razvoja tehnologija i tržišta, te da se i oni dodatno usavršavaju. Nije dovoljno da imate stručnjake koji rade za vas, vi morate kontinuirano raditi na sebi kako bi bili eksperti u oblasti kojom se bavite. Od porodice se očekuje da bude pokretač, motivator i vizionar, zapravo da stalno bude korak ispred današnjice, a što bliže budućnosti. To je ujedno i dio našeg recepta pomoću koga smo uskladili interes porodice i biznisa i osigurali dugovječnost kompanije“, rekao je Ninić.

 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

U tako posloženim prioritetima koji uvažavaju biznis uspjeh i porodičnu harmoniju, određene stvari se dešavaju u trenucima kada se njihovom realizacijom čitava struktura podiže na viši nivo. U tom svjetlu treba posmatrati pojavljivanje kompanije LANACO na Londonskoj berzi. Učešćem u njenom Elite programu ova kompanija je ušla u klub najperspektivnijih malih i srednjih preduzeća prema evropskim standardima, koja po ocjenama stručnjaka imaju budućnost.
„Učešće u Elite programu je za nas velika čast, ali i potvrda da je sve što smo do sada uradili pozitivno ocijenjeno od institucije koja vijekovima simbolizuje poslovni uspjeh u Evropi. Za nas je to prilika za prihvatanje inovativnih načina razmišljanja koji će nam pomoći da se na pravi način postavimo prema procesu digitalne transformacije koja već uveliko donosi promjene na globalnom nivou. Dodatno nas motiviše što imamo priliku raditi sa elitom najpoznatijih univerziteta na svijetu. Izaći na Londonsku berzu je poslovni san za mnoge. U ovom trenutku na to gledamo kao na posljednju etapu našeg razvoja kojoj prethodi usvajanje brojnih standarda aktuelnog biznis modela koji se kreira na globalnom nivou i koji trebaju da trasiraju put naše kompanije u narednom periodu“, naveo je Dragan Ninić.
Tokom predavanja u Banjaluci studenti su uzeli aktivnu ulogu i postavili brojna pitanja o putu kompanije LANACO do Londonske berze, njenom razvoju, kao i planovima za budućnost. Uključujući se u otvoreni dijalog, oni su iznosili svoja zapažanja i nedoumice, a najaktivniji učesnik nagrađen je tabletom. Dobitnik tableta je Filip Radonjić, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, kojeg su zanimali problemi sa kojima se porodične kompanije suočavaju prilikom svog rasta.
„Na fakultetu obrađujemo sve što je povezano sa pokretanjem sopstvenog biznisa, ali se ne dotičemo problema koji nastaju prilikom rasta kompanije. Recimo, ne učimo o rješavanju interfamilijarnih konflikata, niti kako postići to da zaposleni nemaju nekakvu odbojnost prema radnicima koji dolaze iz vlasničke porodice. Do određene pozicije se dolazi trudom i usavršavanjem, ona nam ne pripada samo zato što je naša porodica vlasnik kompanije. Mislim da je to jedini ispravan način i da je kompanija LANACO to postigla u svom radu“, kazao je Radonjić.
Naredno predavanje zakazano je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.
Kompanija LANACO vodeća je porodična firma u IT sektoru u Bosni i Hercegovini, ujedno i prva BH kompanija koja je ušla u Elite program Londonske berze.

Izvor/Aquarius.ba/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Svečano otvorena konferencija ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje, hlađenje”

XIII po redu regionalna naučno stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture ”Sfera 2023: Klimatizacija, …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)