Home / Kapital / Izvještaji / OTKRIVAMO- Rusi su glavni Todorićevi savjetnici, evo kakvi su scenariji

OTKRIVAMO- Rusi su glavni Todorićevi savjetnici, evo kakvi su scenariji

ZA KUPCE Agrokorovih obveznica, konzultantska kuća Reorg Research održala je konferenciju u srijedu u Londonu, a prezentacija s tog skupa dostupna je Indexu.

>> KREĆE RESTRUKTURIRANJE Hoćemo li mirovinama spašavati Agrokor?

Analitičari Reorg Researcha prezentirali su moguće scenarije za rješavanje prezaduženosti najveće hrvatske kompanije. Zabrinutost oko Agrokora raste zbog tzv. PIK kredita koji bi se trebao početi otplaćivati sljedeće godine, dok su sve snažniji signali da Todorićeva kompanija kasni s plaćanjima dobavljačima, a obveznice su, uslijed negativnih vijesti i smanjenja rejtinga, doživjele potop.

Sberbank je ključni savjetnik, rasplet će ovisiti o njima

Prezentacija otkriva ono o čemu se u hrvatskoj javnosti tek nagađa: Ivica Todorić angažirao je rusku Sberbanku, kojoj pojedinačno duguje najviše novca, kao ključnog financijskog savjetnika.


Još su dvije savjetničke tvrtke angažirane od strane Agrokora: Alvarez&Marsal za restrukturiranje i Moelis za PIK kredit. No, Rusi bi mogli biti ključni za budućnost hrvatske kompanije.

Ovi analitičari smatraju kako je Agrokor iscrpio svoje mogućnosti za uobičajeno zaduživanje. “Uloga Sberbanke kao ključnog financijskog savjetnika otvara pitanje hoće li oni osigurati novo financiranje”, navode u Reorgu.

Prema prvom scenariju, Agrokor bi prodao dijelove kompanije, odnosno svoje udjele u Jamnici i Ledu, za koje se procjenjuje da može dobiti 470 milijuna eura. Time bi servisirali dio duga i olakšali vraćanje PIK kredita.

Još je nekoliko scenarija koje ovi analitičari smatraju manje vjerojatnima. Naprimjer, za jedinu preostalu imovinu koja nije financijski opterećena, a to je ona Mercatorova, mogao bi se dobiti novi kredit koji bi se koristio za otplatu PIK-a.

Rusi bi mogli dati novi kredit ili isplatiti neruske kredite

Treći scenarij predviđa da se dio dugovanja unutar PIK-a pretvori u vlasnički kapital, odnosno u manjinski udio u Agrokoru. Međutim, analitičari to smatraju slabo izglednim, prvenstveno zbog Ivice Todorića za kojeg procjenjuju da se ne želi odreći dijela vlasništva bez živog novca, ali i zbog Rusa za koje procjenjuju da im to ne bi odgovaralo.

Angažman Sberbanka kao glavnog financijskog savjetnika otvara mogućnost najizglednijeg scenarija u kojem bi se ruska banka direktno uključila u spašavanje Agrokora, no ne nužno i Todorića. Ovaj plan uključuje restrukturiranje Konzuma i promjenu načina na koji ovaj lanac danas posluje.

Moguće je da Rusi odobre novi kredit za refinanciranje PIK kredita, za vraćanje neruskog dijela duga tvrtki u sastavu Agrokora ili za zatvaranje obaveza prema dobavljačima. U svim tim kombinacijama, Rusi bi postali jedini vjerovnici Agrokora, što im otvara mogućnost i za elegantan ulazak u vlasničku strukturu jedne od ključnih kompanija na Balkanu.

izvor/Index.hr/ Oriana Ivković Novokmet/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)