Home / Vijesti / BiH / Tri četvrtine Bosanaca i Hercegovaca spremno napustiti domovinu zbog posla!

Tri četvrtine Bosanaca i Hercegovaca spremno napustiti domovinu zbog posla!

Čak 79 posto ispitanika spremno je na preseljenje iz Bosne i Hercegovine zbog novog posla, a istraživanje je pokazalo da su građani zemalja bivše Jugoslavije u većoj mjeri spremni na odlazak iz matične zemlje nego ispitanici iz drugih zemalja, stoji u istraživanju portala MojPosao.

Istraživanje je provedeno u 11 zemalja Europe (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Latvija, Mađarska, Litva, Estonija, Poljska, Češka i Slovačka), a u istraživanju je sudjelovalo ukupno 35 000 ispitanika.

Na iseljenje iz svoje zemlje najspremniji su ispitanici iz Srbije (82 posto) i BiH (79 posto), dok su u najmanjoj mjeri na preseljenje spremni ispitanici iz baltičkih zemalja – Estonije i Latvije po 62 posto te Litve (64 posto).

Više od polovine ispitanih iz BiH, ali i više od 40 posto ispitanih iz Hrvatske i iz Srbije spremni su otići iz zemlje ukoliko dobiju bilo kakav posao u inostranstvu. U drugim zemljama taj postotak je manji, pa bi 25 posto Estonaca, 27 posto Poljaka ili 32 posto Litvanaca i Latvijaca pristalo na bilo kakav posao u inostranstvu.

Čak 80 posto mlađih od 25 spremno je na odlazak u inostranstvo

Muškarci su u većoj mjeri spremiji na odlazak (81 posto), nego žene (73 posto). Čak 80 posto ispitanika mlađih od 25 godina spremno je otići iz matične države, a slijede ih oni od 25 do 34 godine (79 posto). Ispitanici stariji od 55 godina su u najmanjoj mjeri spremni na preseljenje (58 posto).

Glavni motiv za selidbu su više plaće i bolji životni standard.

Ipak, ima i onih koji ne žele napustiti svoju domovinu. Tu kategoriju ispitanika odbija dugotrajna odvojenost od porodice i prijatelja. Također, komunikacija na stranom jeziku predstavlja prepreku za četvrtinu ispitanika, a petinu brine „što bi u tim zemljama bili stranci“. Petina smatra da se ne bi snašla u novom okruženju, a ispitanike najmanje brine zdravstvena njega u inostranstvu.

Najtraženija zanimanja u inostrantstvu su električar, programer te elektroinstalater.

Izvor/avaz/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

PLAĆE U NJEMAČKOJ ĆE RASTI U TRI FAZE: Dobra vijest i za radnike bez ugovora za stalno

Radnici zaposleni na određeno vrijeme (Zeitarbeit ili Leiharbeit) u Njemačkoj u budućnosti će biti bolje …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)