Home / Vijesti / BiH / Trupci za preradu odlaze na strano tržište za ogrev
ogrijev_poslovnidnevnik-ba

Trupci za preradu odlaze na strano tržište za ogrev

Banjaluka – Domaći drvoprerađivači nerijetko su suočeni sa manjkom sirovine, a za to vrijeme šumski sortimenti u vidu drveta za ogrev i trupaca završavaju u inostranstvu.

Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH je zbog tog problema od nadležnih institucija zatražila da donesu mjere za destimulisanje izvoza ovih proizvoda jer velike posljedice trpe domaći drvoprerađivači. U STK BiH su naglasili da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji u sa nadležnim ministarstvima RS i FBiH treba da donese mjere destimulisanja izvoza šumskih sortimenata koji su potrebni domaćim preduzećima za višu fazu prerade čime se višestruko povećava njihova vrijednost.


– Uputićemo i dopis Vladi FBiH za što hitnije donošenje kriterijuma za raspodjelu sirovine prema prijedlogu radne grupe Privredne komore FBiH. Od Udruženja šumarstva i drvne industrije pri Privrednoj komori RS zatražićemo da u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS preispita poštivanje kriterijuma za svrstavanje privrednih društava u grupe za odgođeno plaćanje šumskih drvnih sortimenata – naveli su u STK.

Naglasili su da poseban problem prestavlja izvoz ogrevnog drveta, kojeg je u prvih devet mjeseci ove godine izvezeno u vrijednosti od 96,41 milion KM. Najviše ogreva završilo je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Hrvatskoj i Srbiji.

– Razlog za veliki izvoz drveta je sve veća potražnja na inostranom tržištu za proizvodima koji su jednostavni za proizvodnju i nisu izloženi tako velikoj konkurenciji kao što su to finalni proizvodi od drveta – naveli su u STK.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazali su da još nisu dobili dopis iz STK u vezi sa destimulisanjem izvoza šumskih drvnih sortimenata i dodali da će stav o ovom problemu zauzeti kada ga dobiju.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik naglasio je da u izvoz ide manje drveta iz RS, nego iz FBiH, ali da problem postoji.

– Posebno je zabrinjavajuće što u inostranstvu završava ogrev od trupaca, koji su namijenjeni za rezanje i preradu. Imamo i situaciju da kupci drvnih sortimenata od “Šuma RS” ne prerađuju drvo već ga izvoze, a to je posebno primjetno u istočnom dijelu RS. Zatražili smo od “Šuma” da prekinu saradnju sa tim drvoprerađivačima – naveo je Šinik ističući da izvoz treba zabraniti sve dok ne budu zadovoljene potrebe domaćih drvoprerađivača.

Raspodjela u RS

Vlada RS je nedavno usvojila kriterijume na osnovu kojih će biti raspoređivani šumski sortimenti drvoprerađivačima.

– Ta odluka donosi unapređenje, jer je na objektivniji način određeno ko od drvoprerađivača ima prioritet u raspodjeli šumskih drvnih sortimenata – rekao je Lazo Šinik.

izvor/Glas srpske/

Poslovnidnevnik.ba BH Poslovni portal
Poslovnidnevnik.ba
BH Poslovni portal

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)