Home / Ličnosti / Preminuo Leonard Cohen, poznati kanadski kantautor

Preminuo Leonard Cohen, poznati kanadski kantautor

Kanadski kantautor i umjetnik Leonard Cohen je preminuo u 82. godini, navodi se u saopćenju objavljenom na njegovoj Facebook stranici.

– S dubokom tugom vas obaviještavamo da je legendarni pjesnik, tekstopisac i umjetnik Leonard Cohen preminuo. Izgubili smo jednog od najpoštovanijih vizionara muzike – piše u saopćenju.

Još nisu objavljeni nikakvi detalji o uzroku Cohenove smrti. Njegove kolege su navele d su mu balade često bile tužne, ali i pune romantike. Njegov sin Adam, rekao je da je njegov otac umro spokojno u svom domu u Los Angelesu znajući da je dovršio najznačniji album, kako je smatrao.

Najpoznatije pjesme su mu “Suzanne”, “So Long Marianne” i “Bird on the Wire”, a izvodili su ih mnogi muzičari, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker.

Osamdesetdvogodišnji kanadski kantautor Leonard Cohen je nedavno u intervjuu za The New Yorker izjavio da “njegov sat otkucava” te izrazio sumnju u mogućnost završetka još jednog albuma nakon nadolazećeg, 14. po redu “You Want It Darker”.

Rođen je 21. septembra 1934. u imućnoj židovskoj porodici u Montrealu. Studentske godine je posvetio pisanju poezije, a objavio je i nekoliko zbirka pjesama, ali mu one nisu mogle osigurati sredstva za život pa je svoj spisateljski dar ugradio u muziku. Kada se sredinom ‘60-ih godina doselio u New York počeo je uspješnu karijeru kantautora.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)