Home / Vijesti / BiH / SUTRA SVEČANO OTVARANJE FERHAT – PAŠINE DŽAMIJE U BANJOJ LUCI

SUTRA SVEČANO OTVARANJE FERHAT – PAŠINE DŽAMIJE U BANJOJ LUCI

Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci bit će otvorena sutra, na dan kad je i srušena, prije 23 godine. Na svečanom otvaranju planirano je obraćanje zvaničnika i vjerskih službenika te prigodan vjerski program.

Programom je planirano obraćanje predsjednika RS-a Milorada Dodika, premijera Republike Turske Ahmeta Davutoglua, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te predsjednika Dijaneta Mehemeta Gormeza, reisu-l- uleme Huseina ef. Kavazovića, banjalučkog muftije Osmana ef. Kozlića, te predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice.

Na osiguranju svečanog otvaranja banjalučke džamije Ferhadije bit će angažirano više od 1.000 policajaca RS-a. Osim MUPRS-a u osiguranju će, u okviru svojih nadležnosti, sudjelovati i sve druge policijske agencije u BiH, kao i EUFOR, te neophodne gradske službe Banje Luke.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač ranije je potvrdio da su izvršene sve sigurnosnepripreme za sutrašnje svečano otvaranje Ferhadije te ukazao da je važno da se s tog skupa pošalje poruka mira, suživota te pokaže da je Banja Luka otvoren grad, spreman za suživot. Istaknuo je da svakodnevno surađuju s Organizacionim odborom tog skupa i muftijom Osmanom Kozlićem, a sve da bi sve proteklo u najboljem redu.

Štab osiguranja “Ferhadija 2016” aktivno je radio na osiguranju tog javnog događaja, a direktor policije RS-a Gojko Vasić je naglasio da su sve pripremne aktivnosti privedene kraju i očekuje da sve prođe u najboljem redu.

Očekuje se da svečanom skupu prisustvuje oko 10.000 ljudi. U vrijeme otvaranja džamije centar grada Banje Luke bit će zatvoren za saobraćaj, a svi koji ulaze u taj prostor bit će kontrolirani. Na snazi će biti obustava saobraćaja u užem dijelu grada oko Ferhadije, kao i zabrana rada određenih ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata.

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, središnji je objekt u gradu na Vrbasu. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. Djelomično je uništena eksplozivom 7. maja 1993. godine, potom i srušena. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula, a ostaci džamije i historijski fragmenti odvoženi su na gradske deponije. O njenom značaju govori i podatak da je dan rušenja Ferhadije u BiH proglašen kao službeni Dan džamija.

Na području Grada Banje Luke bilo je 16 džamija, koje su porušene tokom rata u BiH. Obnovljene su sve osim džamije Arnaudije.

Izvor/fena/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)