Home / Nauka i Tehnologija / Evo kako jednostavno možete saznati što sve Google zna o vama

Evo kako jednostavno možete saznati što sve Google zna o vama

Okrutna istina je da vas Google stalno promatra. No, nije da mu bi ne pomažete – pomažete itekako

Kada koristite Google, sklapate posao, prenosi Independent. U zamjenu za besplatno korištenje servisa kao što su Gmail, Drive, pretraživanje, YouTube ili Maps vi Googleu dajete informacije o sebi koje Google tada dijeli s oglašivačima te su zato njihovi tako precizni i učinkoviti.

Gledate videe o putovanjima, pretražujete destinacije u Aziji, proučavate ponude i aranžmane? Ubrzo ćete na mjestima gdje se Googleovi oglasi prikazuju vidjeti oglase o povoljnim putovanjima u Aziju.

Ukratko rečeno, Google vas stalno promatra, ali nije da mu ne pomažete – pomažete itekako. Prijavljivanjem na Gmail otkrivate standardne stvari kao što su ime i prezime te broj telefona i lokaciju, no ono što je vrjednije je što pretražujete i što čitate dok ste na internetu.

Kako biste doznali što Google zna o vama morate se prvo ulogirati u Google te klikom na svoju profilnu fotografiju ili prvi inicijal ime u gornjem desnom kutu otvoriti svoj račun kliknom na ‘My Account’. Kada otvorite svoj račun skoknite na dio posvećen osobnim informacijama i privatnosti (‘Personal info & privacy’) te se tamo spustite na ‘Activity controls’.

Sve što ste ikada pretražili i sve stranice koje ste posjetili nalaze se u dijelu ‘Your searches and browsing activity’ dok se informacije o vama kako potencijalnoj meti oglašivača nalazi nešto ispod toga u posebnom odjeljku ‘Ads settings’. Jedna od zanimljivijih opcija je pregled svih lokacija koje ste posjetili.

Google vam naravno nudi opciju i da nešto od tih podataka, ili sve naravno, obrišete, no morat ćete to učiniti postepeno. Zašto postepeno? Google ne želi da to brišete pa će vam to na najpristojniji mogući način otežati. No, u slučaju da ipak poželite obrisati sve, kako ti podaci ne bi samo propali, možete ih skinuti i pohraniti.

izvor/jutarnji/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Svečano otvorena konferencija ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje, hlađenje”

XIII po redu regionalna naučno stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture ”Sfera 2023: Klimatizacija, …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)