Home / Kapital / Bankarstvo / Nakon likvidacije Banke Srpske poručeno: Građani će dobiti svoj novac, nema razloga za strah

Nakon likvidacije Banke Srpske poručeno: Građani će dobiti svoj novac, nema razloga za strah

Iz Agencije za osiguranje depozita BiH za Klix.ba su potvrdili da bez obzira na likvidaciju Banke Srpske nema razloga za strah građana, te da će svi građani dobiti svoj novac koji su deponovali u toj banci. Također je istaknuto da je Agencija za osiguranje depozita dovoljno kapitalizovana da može izdržati eventualno još jednu likvidaciju banke.

Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH u razgovoru kazao je da je istekao rok za prigovor na odluku Agencije za bankarstvo RS-a o likvidaciji Banke Srpske, te da sada slijedi postupak oduzimanja imovine i likvidacija.

Ipak, istakao je da građani ne trebaju brinuti, te da će svi deponenti biti isplaćeni.

“Agencija će isplatiti depozit građanima, što iznosi negdje oko 55 miliona KM, odnosno 14.100 deponenata. Sredstva su spremna i to će se dogoditi veoma brzo”, kazao je Nevjestić.

Dodao je i da Agencija ima mnogo više iskustva, nego kada je u pitanju postupak s likvidacijom Bobar banke, te da će se cijeli proces isplate štedišama brže odvijati.

Na pitanje da li Agencija za osiguranje depozita BiH nakon ovoga može stabilno funkcionisati, i šta ukoliko dođe do nove likvidacije neke banke, Nevjestić naglašava da su spremni.

“U potpunosti smo spremni ukoliko dođe i do neke nove likvidacije banke, jer je fond dovoljno kapitalizovan. Naravno i tu postoje neka ograničenja, jer zavisi koliko bi eventualno bilo deponenata. Ukoliko bi se radilo o nekoj velikoj cifri, tu ne samo da ne bi mogla pomoći Agencija za osiguranje depozita, već ni mnogo veća finansijska institucija”, zaključio je Nevjestić.

Ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 miliona maraka, od čega je osigurano oko 55 miliona maraka, koje su deponovali građani i privatne firme, a čiji polozi ne prelaze iznos od 50.000 KM, što sve garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH.

Preostalih 95 miliona KM koji nisu osigurani biće isplaćeno u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke. Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora.

Agencija za bankarstvo RS uvela je privremenu upravu u Banku Srpske 16. novembra prošle godine zbog toga što nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Od tada su i blokirani svi depoziti u ovoj banci.

Podsjećamo, likvidaciju i oduzimanje dozvole Banci Srpske predložio je privremeni upravnik banke Petar Mićić u izvještaju koji je dostavio Agenciji za bankarstvo RS-a 5. aprila ove godine.

U tom izvještaju je konstatovano da se stanje u banci ne može poboljšati u mjeri da ispunjava minimalne uslove kapitala. Agencija za bankarstvo RS-a se poziva na konstataciju Mićića da akcionari nisu ispoštovali rok koji je Agencija odredila za dostavljanje konačnog plana aktivnosti za sprovođenje neophodnih mjera za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju banke i poboljšanje njenog finansijskog stanja sa utvrđenim rokovima za sprovođenje tih aktivnosti.

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)