Home / Ličnosti / Ogoljena tajna svjetskih moćnika: Putin, saudijski kralj i otac Davida Camerona kao dio globalne utaje novca?

Ogoljena tajna svjetskih moćnika: Putin, saudijski kralj i otac Davida Camerona kao dio globalne utaje novca?

Veliki broj svjetskih lidera, vlasnika privatnih kompanija i saradnika našao se na crnom spisku potencijalno najvećeg finansijskog skandala posljednjih godina koji nosi naziv “Panamski dokumenti”.

“Panamski dokumenti” (eng. Panama Papers) zapravo je globalni istraživački poduhvat nekoliko stotina novinara koji za cilj imaju prodiranje u tajni svijet bankovnih računa u državama koje uživaju neku vrstu poreznih olakšica ili u kojima se poreske obaveze vlro lako izbjegavaju.

Koristeći informacije i dokumente koje su istražiteljima uručili neimenovani “zvizdači”, došlo se do imena pojedinaca koji su svoje tajne bankovne račune, koji su po definiciji van dohvata matične države, koristili za vođenje organizovanog kriminala kao što su utaja, prostitucija, trgovina drogom ili ilegalna trgovina oružjem.

Dokumenti prikupljeni tokom posljednjih godina ukazuju na upletenost više od 140 svjetskih političara i biznismena, uključujući premijere Islanda i Pakistana, predsjednika Ukrajine i kralja Saudijske Arabije.

Također, među 11,5 miliona dokumenata koji se odnose na transakcije u posljednjih 40 godina nalazi se više od 200.000 tajnih računa koji su povezani sa klijentima u doslovno svakoj državi svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu u čijem se opisu nalazi najmanje jedno ime i tri tajna računa.

Konkretno, ruski predsjednik Vladimir Putin je, sudeći prema Panamskim dokumentima, uspio sakriti čak 1,75 milijardi eura. Pored njega, prste u tajnim računima imaju i djeca predsjednika Azerbejdžana. Također, na spisku su kompanije koje su na crnim listama zbog posredovanja sa kriminalcima iz Meksika, zbog saradnje sa Hezbolahom, Sjevernom Korejom i Iranom.

Jedna od kompanija optužuje se da je pranjem novca preko tajnih računa osigurala sredstva za kupovinu oružja kojim se koristila i kojim se koristi sirijska armija Bašara al-Asada. U dokumentima se spominje predsjednik Kine Xi Jinping, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i pokojni otac britanskog premijera Davida Camerona.

Kao najčešću destinaciju za otvaranje tajnih računa spominju se Panama i Djevičanska ostrva, dok se poznate banke poput UBS i HSBC optužuju za olakšavanje kreiranja spornih računa. Ipak, u fokusu se nalazi panamska advokatska kompanija Mossack Fonseca sa svojim ograncima u Hong Kongu, Cirihu, Miamiju i 35 drugih lokacija širom svijeta.

Prema pisanju istraživača koji stoje iza projekta Panamskih dokumenata, Mossack Fonseca stoji iza stvaranja uslova za kreiranje potrebnih struktura koje uspijevaju sakriti enormnu količinu novca koji se iz različitih razloga želi skloniti iz matičnih država korisnika.

Tragovi firme Mossack Fonseca mogu se pronaći u afričkom trgovanju dijamantima, međunarodnoj trgovini umjetninama, kao i u posredovanju poslova kraljevskih porodica nekih arapskih država. Konkretno, to su marokanski kralj Mohammed VI i saudijski kralj Salman. Obojica su preko tajnih računa kupili skupocjene jahte.

Raspodjela i broj posrednika između klijenata i tajnih računa

Islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson je zajedno sa svojom suprugom na tajnim računima držao na milione eura i to za vrijeme teške finansijske krize u zemlji. U cijeloj priči spominju se i zvaničnici FIFA-e kao što su Juan Pedro Damiani i Eugenio Figueredo.

Kada su u pitanju zvijezde sporta i filma, među dokumentima se nalaze Lionel Messi i Jackie Chan. Dok prvi zajedno sa ocem posjeduje jednu panamsku firmu, nema dokaza da je drugi spomenuti vršio ilegalne radnje.

Među 11,5 miliona dokumenata nalazi se dakako veliki broj imena. S obzirom da projekat vodi Međunarodni konzorcij novinara-istražitelja uz saradnju sa medijskim kućama kao što su Süddeutsche Zeitung, BBC i Guardian, u narednom periodu postupno će biti objavljeni posebni dijelovi najznačajnijih dokumenata.

izvor/klix/
poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)