Home / Vijesti / BiH / Povučena švicarska donacija za sarajevsku žičaru

Povučena švicarska donacija za sarajevsku žičaru

Donator je objavio povlačenje donacije za obnovu sarajevske žičare u iznosu 3,5 miliona eura, kojim bi se financirao dio poslova na pokretanju žičare koja bi vodila od središta grada do Trebevića, izvijestila je Al Jazeera.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić tvrdi kako početak gradnje nije upitan, uprkos činjenici da je donacija povučena. Za sporne imovinsko-pravne odnose, koji su godinama kočili projekt, kaže da su – riješeni.

Cijeli projekt obnove Trebevićke žičare vrijedan je šest miliona eura, a donator Edmond Offermann odlučio je donirati 3,5 miliona eura. Sada, njegovim povlačenjem donacije, obnova žičare postaje upitna jer je riječ o 60 posto neophodnih sredstava.

“Idemo u projekt – sa ili bez donacije gospodina Offermanna”, odgovorio je Komšić novinaru Al Jazeere, potvrdivši kako će donatoru poslati novo pismo sa zamolbom da se ne povlači iz projekta.
No, na pitanje s kojim novcem namjerava realizirati najavljeni projekt žičare, Komšić je odgovorio: “To nije vas briga”.

Memorandumom, potpisanim u oktobru 2014. godine između Offermanna i Gradske uprave, bilo je definirano da donacija bude dostupna samo do kraja decembra 2015. godine.

Nakon isteka roka, donator se odlučio povući. Kao razlog naveo je “činjenicu da Grad Sarajevo nije ispunio svoje preuzete obaveze”.

Takvu je informaciju gradonačelniku danas i službeno priopćio Armin Rustambegović, predstavnik donatora. Za Al Jazeeru je potvrdio kako se Offerman “definitivno povlači”.

Gradske vlasti su imale nekoliko uvjeta za realizaciju donacije, kao što su rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih za vlasništvo dolinske i brdske postaje žičare, osiguranje preostalog iznosa novca neophodnog za obnovu žičare te druge radnje.

Donator tvrdi da Gradska uprava nije ispunila niti jednu od preuzetih obaveza, pa je privatna novčana donacija – povučena.

No, prije priopćavanja takve odluke donatora, gradonačelnik Komšić je potvrdio kako su imovinsko-pravni odnosi između poduzeća GRAS i Grada Sarajeva riješeni, čime projekt renoviranja žičare u Sarajevu može početi.

Komšić je s predstavnicima GRAS-a potpisao ugovor kojim je prijenos prava građenja žičare prebačen s tog javno-komunalnog poduzeća na Grad Sarajevo.

izvor/indikator/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)